Tviitit ajalta tammikuu 2020 - huhtikuu 2020

 

Selitystä, taustaa:

Kirjan muotoon saatettuna neljän kuukauden tviiteistä kertyy parikymmentä sivua. Jos otan mukaan tviitit kolmelta edeltävältä vuodelta, kirjaan kertyy satakunta sivua. Johdannon, Jyrki Nummen psykologisoivalla otteella laaditun taustoituksen sekä päätelmäosion jälkeen käsissämme on parisatasivuinen neuroromaani. Jokohan pääsen Ylijuonikkaan ja Purokurun kunniakkaaseen seuraan, Kallio-lavalle? Saisivat Hesarin junkkarit, petäjät sekä kirjamessujen mitämietitronjasalmi ohittaa uusmodernin romaanini sitä huomaamatta. Businessfinlandilta ehtii korona-rahat loppua ennen uutuuteni ilmestymistä. Näin bisnesrahat säästyvät Huonoille Äideille, rakkaan lentoliput Brysselin sarvamaalle tulee kuitatuksi kahteen kertaan.

 

Ja tässä itse tviitit (tammikuusta alkaen):

Sitran megatrendit leijaavat yksittäisen pienen ihmisen yläpuolella: rakentaminen, verkosto, väestö, teknologia, talous. Kaipaan koskelanakseli- tai penttihaanpää-tyyppistä kaunokirjaa joka kertoo miten ihminen maailman kokee. Voisiko vaikka humanismi olla trendi, jopa tärkein.

Mustavihreäksi Itävallan hallitusta näytään jo kutsutun. Onko siis niin että vihreistä tuli nyt mustia, tällä kertaa läpinäkyvästi eikä vain peitellysti. Ovatkohan Suomen tiellä?

Jokohan hiilinielut pomppaa ylös kun puukauppa romahtaa. Otetaanko pomppaus huomioon Suomen hallituksen helmikuisessa ympäristökokouksessa ja EU:n Green Dealissa?

Pari kommenttia ihmetytti syvästi. Onko Sauli Niinistö ajan tasalla ketkä ns. vihapuhetta harrastavat. Persuista en tiedä, koska heitä en seuraa. Mutta tämä sivistyneistö, joukossa yliopistoväkeä, toimittajia, poliitikkojen avustajia ym. Rumaa kieltä, hyi.

Mauno Koivisto - betonilähiöiden isä, juuri näin. Kyse ei vain arkkitehtuurista vaan maaseutumaisemman elämänmuodon tuhoamisesta. Toiseksi: Koivisto, Kullberg ja Suomen Pankki pohjustivat suurlaman 1990 pääomaliikkeiden suosinnalla. Suomen tuhoisin presidentti, ehkä Mannerheimin ohella.

Meteorologi Liisa sanoi MTV Seiskan säätiedotuksessa, että sekaisin menee sää ja ilmasto. Näytti kuvaa kuinka Saharasta kiertyi kapea lämpimän ilman kieleke Brittein saarten yli Norjaan ja pikkuhetkeksi saatiin se 19 astetta (siis tammikuussa 2020). Viileää järkeä näissä asioissa, kaikesta huolimatta.

Intian valtamerellä on Tyynenmeren El Ninoa vastaava ilmiö jonka takia sateet kiertävät Australiaa mutta mm. Afrikan itärannikolla on rankkasateita (koin tämän paikan päällä Tansanian Dar es Salamissa viikko sitten). Toki tämä voi olla juuri ilmastonmuutosilmiö. Kaipaan viileää tiedeanalyysiä tästä.

Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen kertoo kuinka eduskunnassa vaiennetaan. Sanonta ’Amerikassa on tutkittu’ vie jalat alta. Sanontaan 'tutkijaenemmistö on oikeassa’ pitää suhtautua yhtä varoen. Tutkijakunnassakin voi olla sopulilauman tautia. Siis VOI olla.

Kuinka hanakasti Afrikka-komissaari Urpilainen tarttuu prof Panu Poutvaaran huutokauppamalliin. Poutvaaran malli ja aiempien aikojen orjamarkkinat ovat lähellä toisiaan, jos eroa lainkaan.

(Vastaus Lauri Ihalaisen konsensus-kehuihin:) Samalla ay-liikkeen johto rakensi vallanlinnaketta itselleen. Tel-maksu palkansaajille -> ayjohto tel-yhtiöiden elimiin (-> epäsuoraa korruptiota, kasinotalous ym). Sama toistui Sipilän hallituksen aikana ja taas nyt Rinteen/Marinin työllisyystyöryhminä. Maksatetaan kansalla.
(Lauri Ihalainen kehui kuinka ay-liike kanavoi poliittisen protestin.)

Miksi kaksoisvuoteet on aina 160 cm leveitä. Täyttää huonetta liikaa. Riittäisi 140 cm.

"Poliittisen järjestelmän uudistaminen"? Asiakonteksti huomioonottaen haiskahtaa paremmin tietäjien pakkovallalta. ’Nyt on pakko’ -hashtag. Demokratia on este näiden tietäjien mielestä. JOS näin asia nähdään, on tällaisiin vaatimuksiin reagoitava, puolustauduttava.

Maria Mäkelän esitys Tieteenpäivillä (Helsingissä) ja Kertomuksen vaarat -hankkeen kuvaukset kertovat, että tarinakritiikissä on tiettyä perää. Kristinuskokin on sekopäinen tarina jolla ihmisiä hallitaan mielinmäärin ja mielivaltaisesti. Arkisempiakin esimerkkejä hanke analysoi, mm. HS:n tarinapolitiikkaa.

Eikö Seiskan ratikka ajanut Helsinginkatua pitkin? Missä historiakuvan kiskot?

"järjestelmätason muutos", "murrosaika", "luottamus". Nykyinen tieteily, mm. politiikan tutkimus operoi läpinäkymättömillä sekokäsitteillä. Mitä nuokin käsitteet tarkoittaa tai mitä kukin niillä tarkoittaa. Mitä tahansa. Eikö tieteeseen kuulu selkeät ja ymmärrettävät käsitteet.

Sama pisteyttämisen hyöky läpäisee maailmaa. Räikein on Kiina-pisteytys. Suomessa ns. suorituspalkkaus: kaikki ennaltamääriteltyä, pisteytys ja rahalla lahjonta. Kulttuurikumous, pakkovalta ja uusbyrokratia nujerrettava. Akateeminen väki nouskoon johtoon. 1848. 1968. 1970. Tampereen yliopisto.

Suvi Turtiaisen tviitin ja Ylen otsikon perusteella räjähdysherkkyys (aiempien sukupolvien syyllistämistä vastaan) on ymmärrettävää. Suomessa isoäitien (pienviljely)talous oli 1950-luvulla hiilineutraalia, siis edelläkävijyyttä suhteessa nykyaikaan. Heitäkö te syytätte? Se on oikeasti loukkaavaa.

Suomen Akatemian myöntöperuste: vaikuttavuus. Eikö se edellytä että on jokin suunta, pyrkimys, tavoite, visio, missio, arvo tms JOTA VASTEN vaikutusta peilataan. Muutenhan operoidaan tyhjiössä. Tavoite, suunta, visio, arvo on poliittinen asia. Onko rahoituspäätös siis piilevästi poliittinen?

En halua jänkätä mutta eikö Elinan Seyen "tiede- ja arvoteoriassa" haiskahda tieteen sisäpiirimäisyys ja (rumasti sanoen) laumasieluisuus. Ajatuksen arvo? Tieteellinen arvo? Uusi arvoteoria? Joku prof Harvardista kävi ja sanoi että tieteen arvoa peilaa myös yleisö.

Mitä sana "esimies" tarkoittaa? Miehen esiastetta, alkiota, poikamaista, epäkypsää? Vertaa esi-isä - ihmisen muinaisvaihe. Mitä olisi "esinainen", epäkypsä?

Suomi tuomitsee Iranin mutta ei USAta (Trumpia). Perusteena kai se liippaako asia suomalaisia (Irakissa). Tämä on pikkunationalismia, omaan napaan kuivettumista. Kaipaan Olof Palmea tai vastaavaa, yleisperiaatteellista näkemistä, globaaliutta, yleishumaaniutta, visiointia.

Ottamatta kantaa Halmeen ja Halla-ahon kinaan muutoin Halla-ahon viimeisin kappale on hyvää pohdintaa: harvennuksen tai tieverkoston merkitys metsien palamisherkkyydelle. Mikä muu vaikuttaa? Jos tällaisen leimaa valehteluksi, silloin kieltää tieteellisen ja yht.kunn. keskustelun.

Kiitos Miia ja Vesa. Olette hyvällä asialla. Käsitteiden ja uuskielen vyörytys on valtaisaa: Sitra, yliopisto, Tiedekulma, BIOS, Demos, Kansallisteatteri ym. Tarvitaan tämän kielen ja sen sosiaalisen taustan tiedekriittistä analyysiä ja uusrakennusta, oma 'bios'.

"laatujulkaisu" "agendavalta" "tunteiden asemasota" Miksi yliopistojen tutkijakollegiumien jäsenet (joiden sanotaan olevan huippututkijoita) käyttävät tällaista arvottavaa kieltä? Tämän kielen ja sen taustalla olevien asenteiden takia yliopistojen arvostus silmissäni laskee.

"tiedonvälitys". Eli heillä on tieto, he välittävät tiedon niille joilla tietoa ei ole. Harvinaisen ylimielistä. Samaa tasoa kuin "viestintämme on epäonnistunut".

Eikö kontaktit yhtään vaikuta kykyjen arviointiin akateemisessa yhteisössä? Esimerkki: Olen käynyt sadoissa Tiedekulman paneeleissa. Lähes poikkeuksetta niihin kootaan samanhenkiset tutkijat keskustelemaan, tukevat toisiaan. Vaikea uskoa että tieteessä ei olisi näkemyseroja. Kaipaan tieteenkriittisyyttä (en tiedevastaisuutta).

Afrikan tulevaisuutta voi lähestyä monesta suunnasta. Kilpailevat Afrikka-mallit: Kiina, EU, Suomi, länsitalous, tienvarsien osattomat. Lähikuvassa Tansania. Kirjoitin 10 sivua pitkän katsauksen (löytyy nettisivultani).

Peltoheitto? Entä jos ne onkin kulttuurimaisemia. Taisi valtiokin juuri varata rahaa kulttuurimaisemien elvyttämiseen.

Olen yrittänyt supistaa twitter-kommentoinnin nollaan. Nyt on pakko. Oheista mökkikuvaa (luhistuva talopahanen Kainuussa) levittää Suomen Luonto ja Luonnonsuojeluliiton pj Hölttä. Tuollainen kuvitus on ala-arvoista, rinnastuu vihapuheeseen. Olen saanut tarpeekseni Ls-liiton (sekä Ylen) kuvista. Terveisiä Helsingin Kluuvista.

Eikö Vapaavuoren ehdottama keskustatunneli tavoitellut autojen katoamista maan alle! Ja te vihreät sen tyrmäätte, yhdessä Heinäluomien ja muiden demarien kanssa. Vaaleissa tavataan.

Intian valtamerellä Dipoli-ilmiö (El Ninon sisar), lämpö kasautuu meren länsipäähän, sateet ja tulvat itä-Afrikkaan, kuivuus ja metsäpaloja Australiaan. Liittyneekö merivesien yleiseen lämpötilaan? Säätieteilijät voisivat avata, mikäli tuntevat asiaa.

Miten vihapuhe määritellään. Jos porukan sanotaan ”olevan perseestä” (sanoi Hazard), niin eikö se ole vihapuhetta. Vihapuhelaki heti että saadaan tällaiset tviitit oikeuteen ja tviittaajalle lainmukainen rangaistus. Hazard on Minna Canth-palkittu. Canthin perintö on tällaista tänään.

HS-toimittaja Matti Kalliokoski: 1960-luvulla opiskelevan etujoukon itsevarmuus ja asutustilallisten maailmat eivät vähääkään kohdanneet. Eivät kohtaa tänäänkään. VAARALLISTA.

Eikö tällainen rinnastus (eläkevarat 200 mrd, eläkevastuut 600 mrd) ole epätieteellistä populismia (verrataan hetken tasetta eli "varat" tulevaan virtaan "vastuut"). Eikö pitäisi rinnastaa tulevat virrat keskenään: maksukertymä + varojen tuotto + varojen muutos, toisella puolella maksettavien eläkkeiden virta.

Bauhaus-sarjaa ei ilmeisesti ole kuvattu alkuper. rakennuksissa (Weimar/Dessau). 1980-luvulla silloisen Yhteiskuntasuunnittelun seuran isohko seurue teki matkan Bauhausiin ja Itä-Saksaan. Viini-ilta Bauhausin katolla. Tv-sarja on loistava, pakko katsoa.

Twitterissä leuhkitaan seuraajien määrällä. Harhaista? Voi seurata myös siksi että näkee asiat toisin tai tekee neutraalia analyysiä. Akateemiset twitter-tutkijat (esim. kirja Twitter viestintänä) ovat vaienneet? Ovatko hämillään?

"Kansa on paska" (Mikko Neuvo). Kainuulaiset "ovat perseestä" (Kaarina Hazard). Miten määritellään sivistys, tieto, tiede, rasismi, fasismi?

Halonen on Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja. Ovatko hänen arvailunsa "tietoon perustuvaa politiikkaa" vai peräti tiedeneuvontaa?

Läntisen maailman murhenäytelmä tiivistyy kahteen sanaan: herkkyyden kato (osoittaa Bauhaus-sarja tv:ssä).

Voiko tästä tehdä päätelmän että monotonisen Triplan, Kalasataman ja Jätkäsaaren sijasta on järkevämpää rakentaa luontoläheisempiä, monikasvisempia, hajautetumpia alueita eri puolille maata. Terveys kiittää.

Nairobissa jouluaattona 2019 kaikki kentälle tulleet (myös transfer) läpivalaistiin, suuri sähköinen taulu näytti kaikkien nähden lämpötilan ruumiin eri osissa. Piti täyttää paperinen vakuutuslista mitä oireita on ollut. Ebolasta suuret varoitustaulut.

Suomessa tunnettu ekonomisti (Vartiainen) sanoo että hän ei keskustele sellaisten kanssa jotka eivät ymmärrä taloustiedettä. Tieteeseen ja twitterin seuraajiin nojaava asenne on aikamme uuden luokkajaon perusta. Tästä luokkajaosta on tehtävä tutkimus. (- tässä se nyt on tulollaan)

(Tässä asiassa olen Pekka Saurin kannalla.) "Oven osoittaminen" (Kivi ym) kostautuu. Minutkin muutama tunnettu tutkija tai aktivisti on "kitkenyt rikkaruohona" (Atte Ahokkaan sanonta kirjamessujen paneeleissa) ulos, mielestäni aiheettomasti. Sellaista ei pysty unohtamaan.

(ennen koronaa) Lapissa hinnat ovat viime vuosina nousseet. Kiinalaiset ja japanilaiset maksavat enemmän. Meillä ei enää varaa mennä Lappiin. Vertaa Barcelona, Venetsia, Amsterdam. Kaunispään huippu on pilattu, satoja lasikoppeja taivaalle tuijottajia varten. Lapin joutuu unohtamaan.

"pohjoismainen hyvinvointivaltio" - sellaista ei ole olemassa. Poliitikkojen sanahelinää ja eliittien agendavaltaa.

Pylvänäinen ja moni muu eivät ymmärrä Puopolon tviitin syvyyttä. Tviitti toisin kirjoitettuna: Uuninpankkopoika ja puliukko on yhtä arvokas kuin Björn Wahlroos. Väitätteko vastaan. Missä on johdonmukaisuutenne, Pylvänäiset ja muut.

Maailman onnellisin maa. (miksi voidaan niin huonosti, puoli miljoonaa ihmistä...)

Vasemmistoliiton (ja aiemman SKDL:n) on näköjään mahdoton löytää pj:ta ja muuta johtoa joka olisi älyllisesti inspiroiva eikä sortuisi city-hipsteriyteen, työmarkkinavallan kassaraksi, maan hiljaisten halveksuntaan, nyt jo paskapuheeseen. Sama vihreissä.

"menneitä, pimeitä aikoja". Kuvastaako tämä (luonnontieteellisen) museon maailmankuvaa. Kannattaako pimeyttä museoida?

Arvostin Kirkon Ulkomaanavun Milla Perukankaan esitelmää UPIn seminaarissa 30.1. Milla pohti syitä miksi mm. Isis houkuttaa ihmisiä. Valinta voi olla jopa rationaalinen, hän sanoi. Tätä analyysiä kaipaan, en könkköä "terrorismin torjuntaa". Torjunta luo vihaa ja epäonnistuu.

Paskan puhunta .... katso...

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset = talousliberaali vihreällä kuorrutuksella = yksiarvoinen talouselitismi. Monarvoisuutta HS:n pääkirjoituksista on turha etsiä.

Sanoma-AL -kauppa synnyttää näköjään paljon huolta, että moniarvoisuus kuolee. Moniarvoinen kysymys huolestujille: Kuinka monta tiukkaa talousliberaalia osaatte nimetä tilaamastanne tai seuraamastanne lehdestä nyt, kun moniarvoisuus on siis vielä voimissaan?

Joko tiedon lukutaito on kohennut, Akatemia (tiedon lukutaito - Akatemian-vuositeema)? Mutta mitä se tieto on? Asiaa yrittävät pohtia kirjat Tieto vai mielikuvat (Oulun yliopisto) sekä Hyödyllisen tiedon piirit (Helsingin yliopisto).

Kriteereinä: mitä kannattaa lukea nyt, ajankohtaisuus, avartaa maailmankuvaa. Psykopatia? Sehän on juuri tätä päivää eli kannattaa lukea. Yllätyksellinen. Patiaa niin monessa paikassa, liekö yliopistoissa. (mihinkäs tämä liittyikään)

Alkoholi ja tupakka ovat riippuvuuksia monien muiden joukossa. Mikä on pahin, yleisö kysyi. Vastaus on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen, oli tieteilijäin vastaus. Olis veikeä kysyä miksi nykyihmiset elävät riippuvuuksien verkossa. "Maailman onnellisin maa". HAH.

Palkitsemisissa kiintoisinta on aina se kuka on valinnut, ensin ehdokkaat ja sitten palkitun. Voi tehdä päätelmiä piireistä. Usein myös niin että palkitsen sinut tänään, sinä palkitset minut huomenna. Aineistoa piiritutkimukseen.

Ihmisten reaktiot (ml Kontula) kummastuttaa. Viittaamalla riippuvuuksiin halusin konstekstoida, laventaa, rinnastaa. Ikään kuin en osaisi erottaa päihdepolitiikkaa ja addiktioita yleensä. Poliitikoilla ja tieteilijöillä kumma taipumus sulkeutua poteroihin, tuomita kontekstointi.

Palkintorumbaa ajattelin PALJON LAVEAMMIN: kymmeniä ellei satoja palkintoja. Tiedekirja, tietokirja, Kanava-palkinto, Finlandiat, valtion palkinnot, tiedonjulkistamiset jne jne. Kaikkiaan samanhenkinen piiri pyörii näissä palkintosysteemeissä.

Jan Hurrin näkemyksiä eivät Helsinki School of Ecnomicsin maailmanluokan professorit noteeraa. Kumman häpeä?

Masennuksen valtakunta - näin otsikoi pakinoi Pekka Sauri. Ei, ei, Pekka hyvä. Suomi on maailman onnellisin maa.

BBC on aina rakentanut luonto-ohjelmansa tarinaksi, minkälaiseksi milloinkin, käyttää jopa samaa kuvaa eri tarinoihin. Kuka tarinan luo? Toisenlainen tarina? Luodaanko vaikutelmaa että ihmiskunta on samanlainen petomaailma kuin Serengeti ja että muunlaista ei voi olla. Median etiikka?

Onko minulla väärä mielikuva että arvonlisverottomuuden alaraja on nyt 10000, ei siis 8500.
Alarajan alla - olkoon se 10000 tai 20000 - on paljon paljon muutakin kuin tuottamatonta puuhastelua. Puuhastelu-väite on väärä ja populistinen.

Epäasiallista kielenkäyttöä. Jää muistiin. (Vastaus kommentoijalle joka aloitti ”on kahelia... ”. Samalla tavalla on kommentoinut joku muukin, mm. yliopiston professori ja Etlan tutkimusjohtaja.)

Suvi Turtiaisen jutuissa on tilaa herkkyydelle: surevat vanhemmat lasten muutettua länteen. Huomattiinko samaa surua kun Suomesta muutti Ruotsiin 300 000 nuorta? Ei. Naisaktivistit ei nyt kommentoi, ei hyvässä ei pahassa. Kiusallinen? Kiitos Suville myös siitä Melania-jutusta kauan sitten.

Olisikohan 1000 miljardin Green Deal ja 100 miljardin niinsanottu kompensaatiorahasto virhe samalla lailla.

Kauas on tultu hengestä joka huokui kirjasta Twitter viestintänä. Blokkauskulttuuri odottaa tutkimistaan. (tässä alkaa ..)

... Aion kirjoittaa tutkielman blokkauskulttuurista. Mielestäni se ei ole mitätön asia.

Tieteellis-eettisessä mielessä Soininvaaran kysymystä tuskin voi pitää erityisen syvähenkisenä.

Vakuuttavaa, sanoi HY:n vararehtori (kolme etupenkissä istuvaa ministeriä). Tiede valtion kainalossa. Onko historiassa aina ollut näin? Tuskinpa vaan ja hyvä niin. Tieteen ja politiikan sulautuminen?

Mikä on hiilineutraali-tiekartan sisältö? Mm. tuulivoima-ala karkaa ihmisten ilmoilta. Ihmiset ovat epäresurssi.

Finland - the country of depression.

Ovatko nuo sahattavia tukkeja (kuva). Voivat ollakin mutta ei lie sahaaminen pituussuunnassa ihan helppoa. Helsinkiläismedian ja -toimittajien kuvien käyttö on monesti naurettavaa.

”luonnollinen tila”. Mitä se on? Itsekullakin on oma käsityksensä luonnollisesta, tai alkuperästä, tai oikeasta. Tiede on hylännyt alkuperän käsitteen. Universumi muuttuu koko ajan. ”Luonnollista” ei ole. Myös ihminen ja hänen toimintansa on osa luontoa.

Perustuslain mukaan sukupuolen perusteella ei saa asettaa eri asemaan. Presidentilläkö, joka on vannonut valvovansa perustuslain mukaisuutta, on erillisoikeus toimia perustuslain vastaisesti. Olisiko aika saada uusi presidentti?

Ei ole kauan siitä kun valtionvelan korot vuodessa oli 5 Mrd (taisi siinä olla lyhennystäkin). Jospa taas vuosikorot nousee 5-10 miljardiin. Silloin monen nuoren verot nousee tai opintotuki lakkautetaan.

Tämäntyyppiset (bensan hinnan korotuksen) kompensaatiot ovat huuhaata. Kukaan ei niiden asiayhteyttä tajua. Vuoden päästä kompensaatiot ovat hukkuneet muihin asiakysymyksiin. Kompensaatiopuheilla vähäkansaa on huijattu vuosikymmenet.

... ja akatemiaväki pyytäköön anteeksi kyynisyyttään

Euroopanlaajuinen monotonia ("yhteisvastuu", yhteiset periaattet) on absurdi. Jos jokin kylä Suomessa, tai kunta, mikä tahansa ihmisjoukko haluaa ottaa ihmisiä Syyriasta, kellään ei ole oikeutta sitä estää. Ei Halla-aholla, ei Ohisalolla, ei Niinistöllä, ei Brysselillä.

Ei EVA turhaan Tuija Siltamäkeä kirjoittajaksi pyytänyt. EVAn missio, tylsyyskö? Ihmiskunnan tärkein tehtävä? Kuka valitsee työelämäprofessorit? Kysymys vailla vertaa..

Valtakunnansyyttäjän mukaan kuoleman toivominen jollekulle on syytteen alainen rikos.

Pääministerin haastattelutunnilla 8.3. radiossa Marin hoki koko ajan "luotamme viranomaisiin". Kreikassakin EU:n rajavartijoiksi lähetetyt suomalaiset toimivat kaikissa tilanteissa "viranomaisten ohjeiden mukaan" (vaikka tilanteet ovat ennakoimattomia).

Representaatio, identiteetti, intersektionaalinen ..... Tällaisiin sanoihin törmätessäni käännän sivua. Mutta tämän päivän olen lukenut Rovellin kvanttigravitaatiota.

Mitä ottaa todesta: "järjestelmämme kestävyys" vai "systeeminen muutos"? Ovatko ne eri asioita? Vai sama asia? Tai vastakohtia? Voiko resilientti järjestelmä systeemisesti muuttua? Entä omavaraisuus: kenen, minkä tason, missä asioissa?

Paavo Väyrynen uli liikennevaloissa vastaan Rautatientientorin kulmalla. Tervehti. Minua tervehtivät poliitikot ovat tosi tosi harvassa. Arvostan.

Järkeni ei sulata sanontaa "keskuspankit rahoittaa". Jotta voi rahoittaa tai muutoin mahdollistaa (reaali)toiminnan toiselle, täytyy olla itsellä jotain reaalivastinetta. Keskuspankeilla sitä ei ole. Pelkkää kirjausta paperille. Läntinen talous on pyramidihuijaustakin pahempi.

Helsinkiläisvihreiden kyynisyys - aikansa kutakin.

Vastaan kun kysyt: olen kaksipaikkainen. Asun Helsingin ytimessä (alle 100 metriä Senaatintorille). Toinen tukikohtani on kauimmassa periferiassa.

Kyynisyys kasautuu vihreisiin. Päivällä Soininvaara, nyt muut perässä.

Matti Virtanen siis Ahokkaan blokissa. Mielenkiintoinen tieto. Blokkauskulttuurista on tehtävä tutkielma. Katsottava asiaa pinnalta ja pinnan alta, eri suunnilta. Haaste kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimukselle.

"Puolustusvoimat turvaa toimintakykynsä kaikissa oloissa" - jotenkin noin sanoi Marin ja VN. Mietitäänpä mitä noihin sanoihin on kätketty. Piiloteltu sotilasvalta. Yksittäisen sotilaan/varusmiehen/sairastuneen kohtelu. Tai muuta.

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan iän .. tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella" (perustuslaki) Onko hyväksyttävä peruste olemassa? Onko tutkittu ja todettu? Kenen tehtävä tutkia? Perustuslakivaliokunta?

Elokuvia harrastaa kaupunkien "kulttuuriväki". 70+ on jossain toisaalla. Salliminen ja kieltäminen on valikoivaa, omaa lähipiiriä suosivaa. Tämä syö luottamusta koko 'valmiuspuhunnalta', valtion ja hallituksen toimilta. Syntipukkikehittelyä.

Sanna Marin uhkaili "kovemmilla keinoilla perusoikeuksiin puuttumiseksi". Tuollainen puhetapa ja uhkailu herättää oikeutetun vastarinnan. Kylmäkiskoisin pääministeri kautta aikain. Menkää elokuviin, lupaa samaan aikaan sisöäministeriö omille valituilleen.

Ei vain (äkilliset) kriisit vaan muhivat tapahtumat: Ruotsiin muutto, ns. suuri muutto, tänään asuntojen hintojen romahdus jopa nollautuminen suuressa osassa Suomea.

Rasismipuheeseen vertautuvaa kieltä. (”kurittomat buumerit”)

Jos haluat tietää tarkemmin mitä tiedän tai en tiedä, tutustu vasta ilmestyneeseen kirjaani 'Ihmisten ja mannerten liikunnot'. Kirjassa on pitkä luku mm. Lapista ja saamelaisuudesta.

Panu Raatikaisen väite mitä ikääntyneet katsovat : Naapurilähiö, Peyton Place, Pyhimys ja High Chaparral. Halveeraavaa. Kuka tuollaisia ohjelmia olisi ikinä katsonut. Ällöttäviä ohjelmia. Yliopistoväen kielenkäyttö: "holtittomat" "boomerit" jne - rasistista kieltä.

Pari esimerkkiä: 1) Oikeuskansleri Pöysti tyrmäsi prof Scheininin kritiikin valmiustilan julistamisen talousperusteista (aamutv 18.3.). 2) "Mökeille ei kuntaamme saa tulla". Toivoin laveampaa analyysiä. "Tuollainen kaheli joka ei tiedä mistään mitään", oli reaktio twitterissä.

Tuollainen näkymä (vanhan Pasilan puutalot) tuottaa minulle paremman mielen ja olon kuin nykyinen tunkkupasila, kaiken huippuna Tripla. Nykypasilan kierrän kaukaa.

Onkohan asia näin yksiymmärteinen (korona korottaa politiikan arvon)? Samojen fraasien loputon toistelu, kehunta kuinka onnellinen maa Suomi on, kuinka onnen rakenteet kestävät, kuinka hallitus takaa muiden elämän jne (mm. tänään tiedotustilaisuus). Fraseologia ja pintapuhe ei innosta, päinvastoin.

Geoinformatiikka sekä Telian kännykkävalvonta ihmisten liikkeistä. Vertaa Harari: In this time of crisis, we face two particularly important choices. The first is between totalitarian surveillance and citizen empowerment...

Tytti Määtällä avara asenne. Vertaa utsjokelaiset: mökeille ei saa tulla. Tai Norjassa kansalliskaarti hakee pois mökeiltä. Ovatko kaupungit siis vankiloita. Ns. kaupungistuminen uudelleenarvioinnin edessä.

Norjassa kansalliskaarti hakee ihmiset pois mökeiltä. Eikö suunta ole kohti sotatilaa.

Onkohan idullaan kolmaskin jakolinja: kaupungeista pakenijat, haja-alue / kaupungistumisen megatrendi.

Lisää sohvasosiologiaa: Ahtaaseen asuntoon vankeutuminen kuolettaa ideoinnin, luovan kirjoittamisen. Jos tämä tapahtuu koko kansalle, mikä on älypotentiaalin kato. Jääkö älyllisen tason lasku pysyväksi. Valtion strategia - pitkittää viruksen tuloa - tuhoaa henkistä vireyttä.

Räjäyttäkää Vuotson kanavan silta nelostiellä (mallia saksalaisilta 1945). Kanava on kuin tehty utsjokelaisten turvaksi (Trumpin muuri).

Heikkoudesta vai vahvuudesta kertoo jatkuva uhittelu, Marinista alkaen. Onko uhittelu läsnäolon viestintää (mitä HY:n yliopistolehtori kaipasi tänään tv:ssä).

Oikeuskansleri Pöysti tyrmäsi prof Scheininin epäilyn valmiustilan talousperusteita kohtaan - perustelematta kantaansa mitenkään. Tuli mieleen että Sauli Niinistö nimitti Pöystin kansleriksi vastoin valtioneuvoston esitystä. Veljet.

Ehkä on hyvä olla varovainen ihmisten luokittelussa. Mistä te tiedätte kuka on turisti tai mökkiläinen? Mistä tiedätte kuka on omasta tahdostaan valinnut asuvansa jossain? Esim. minä satun olemaan lähtöisin varmaan Utsjokeakin syvemmästä periferiasta, syvästä korvesta vailla terveydenhuoltoa.

Kauppakamari on etujärjestö. Niitä ovat myös EK, SAK, STTK, Akava, ay-liitot. Heidän käsityksensä 'taloudesta' on etulähtöinen. Etujärjestöt (ehkä myös presidentti, hallitus ym) käyttävät koronaa myös verukkeena oman 'vakaus'käsityksensä levittämiseen ja turvaamiseen.

Sanna Marin nosti Paateron takaisin hallitukseen väenväkisin. "Sirpa on niin hyvä ystäväni", Marin perusteli tv:ssä. Kyllästyttää, lievästi sanoen.

Pieni rakennusyhtiö rakentaa pk-seudun reunamille taloja joissa lähes kaikki asunnot 20-35 neliötä. Miksi? Ehkä luuli sijoittajien ostavan, ties koko talon. Eivät ostaneet. Nyt yrittää myydä yksittäin tavallisille. Huonosti menee vankikopit kaupaksi.

"me" ja "me" ja "me". Unkarin tie. ( Vstaus Otso Kivekkään sanoihin: meidän varassamme on tämän kaupungin päätöksenteko, me edustamme kansa..... )

Kielenkäyttö paljastaa halveeraavan (rasismiin rinnastuvan) asenteen. elmat ja tahvot.

Jos pitäisi matkustaa äidin kuoleman jälkeiseen peruskirjoituskokoukseen Helsingistä Keski-Suomeen, niin onko kielletty (Uudenmaan saarto). Kuka antaa luvan?

Tytti Määtän eilen luovutetun mietinnön teemat: monipaikkaisuus, paikkariippumattomuus. Nykyisellä hipsterihallituksella ei hajuakaan tällaisesta. Kaikki syyllistetään mökkiläisiksi. Monipaikkaisuus on uudenlaisen maailman rakentamista, ei rinteissä ja baareissa notkumista.

Kukaan ei kiistä oikeutta elämään. Mutta kysymys kuuluu: miten, millä toimilla, millä strategialla, onko jokin menettely välttämätön, onko vaihtoehtoa. Vetäytyminen pelkän abstraktion taakse (oikeus elämään) on populismia. Kansleri Pöysti syyllistyy samaan.
(Ohisalon sanat: Oikeus elämään on perusoikeuksista tärkein. Nyt sen puolustaminen vaatii, että on rajoitettava hetkeksi muita perusoikeuksia. ...)

Intuitiivinen näkemykseni on että Suomen nyk. strategia (korona) herättää kasvavaa kansalaisvastarintaa ja kaatuu siihen. Liian teatraalinen, johtajakeskeinen, ei-kansanomainen. Alueiden laittaminen vastakkain herättää pahempaa vihapuhetta kuin mamuilla koskaan.

Mikko Kärnän eduskunta-aloite oli aikaansa edella. Siis Jyvaskyla Uudenmaan ulkopuolisen tasavallan pääkaupungiksi.

Perusoikeuden käsite on menettänyt sisältönsä ja merkityksensä. Asiaa ei korjaa se että menetys olisi tapahtunut ns. laillisuusperiaatteen muodossa. Sanat perusoikeus, oikeus elämään, oikeusvaltio ja vastaavat ovat abstraktioita joita hoetaan asiaintilojen peittelemiseksi.

Miksi käytätte rumaa sanaa 'risusavotta'. Oikeampi sana on 'metsän estetiikka'. Siis metsän muotoilu kauniiksi. Metsä on taiteen aines.

Ymmärrän Scheininin ehdotuksen niin, että oikeuskanslerin läsnäolo ei ole tuottanut Scheininin toivomaa tulosta. Uskon Scheininin tilanneanalyysin oikeaanosuvaksi. Puhun kokemuksesta (VTV).

Ajoin hevosreellä lehmän sontaa pellolle ja levitin talikolla. Muuten: ketkä ajoivat satoja tuhansia pientilallisia ulos maaseudulta. Oma vikanne. Emme palaa työvoimaksi pelloillenne.

Tai myyvät silakoita. (vastaus Johannes Koskelle: ...)

Eikö silloin tule pidättyä myös palkankorotuksista. Myös niistä joista on jo sovittu. Onko eroa palkankorotuksilla (joita suuri osa kansaa ei edes saa) ja rahan käyttöönannosta saatavalla korvauksella eli osingolla?
(Sauli Niinistö: osingoista pidättäydyttävä...)

Tämä kysymys kuumenee päivä päivältä. Hyväosaisilla on omat saunansa, isot asunnot. Valtio hokee: suojelemme kaikkein heikoimpia. Tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Valtion ns. strategia räjähtää kohta käsiin.

Prof. Panu Poutvaaralla on parempi keino: EU käynnistää pestuumarkkinat. Kuka afrikkalainen maksaa eniten, tarjoutuu halvimmalla, pääsee töihin Eurooppaan määräajaksi, sitten pakkopalsutus Afrikkaan.

Eikö mm. Politiikka-lehti avannut koko sisältönsä vapaasti kaikille luettavaksi. Historiallinen Aikkauskirja pysyy suljettuna yleisölle. Irtonumero 14 euroa, melko kallis. Olikohan Hgin kaup.kirjastossa yksi ainoa kappale HistAik (Kalliossa). Helkasta (HY) uusimpia numeroita ei saa lainaan. Ja kirjastokin kiinni.

Uuden tasavallan (poisluettuna Uusimaa) nimi? Vaajamaa (koska pääkaupungiksi Vaajakoski). Lutakko (koska pääkaupungiksi Jyväskylä). Oikeasti uusi valtio on tietenkin Keiteleen tasavalta, koska maa on vehmas (Keitele vehmas ja..).

Ihmettelen Marin-hysteriaa: 1) Ruotsissa toimitaan kansalaislähtöisesti, Suomessa ylätason kaikkivaltaisuus 2) Marin on työmarkkinajärjestöjen marionetti, vallakaappaus potensiin kaksi, 3) Kritiikin vaientaminen, 4) En pysty enää kuuntelemaan Marinin kaikkitietävää julistusta.

"Samanmielisten keskinäinen kehu ja kriittisten äänien mitätöinti". - Tuota tautia sairastaa myös twitter.

Tuollaisilla jutuilla ylvästely herättää osattomuuden ja voimattomuuden tunnetta (kuva Voguessa). Vogue-maailma, hienostunut eliitti, jossain kaukana, toisaalla. Muutama ääni lisää perussuomalaisille tai vastaaville.

Onko "lol" ei-ilkeää kommentointia? (kysymys lol-vastaaja Suvi Auviselle)

Kullero on Aleksis Kiven näytelmässä pedon sikiö, orjan merkki otsassa. Halpatyön haalinta maatiloille on aikamme Kullervo-tarina. Edistys, elintaso, hyvinvointi - piskuinen virus panee hyvyyden polvilleen.

Pitää hakea rajan takaa kasviksia ja marjoja. (kommentti Suvi Auviselle miksi joutuu ylittämään Uudenmaan rajan)

Prof Pertti Ahonen sanoi jo parikymmentä vuotta sitten että valtion laitoksista tuli NPM:n myötä (New Public Management, päällikkövirastot) pikkuruhtinaskuntia. Millainen hallitus Huoltovarmuuskesuksella onkaan ja mikä onkaan ollut sen rooli! Julkisjohtaminen? Demokratia, sisäinen ja ulkoinen?

Myös tieteen maailmassa varaudutaan persu-vaaraan: 1) Yliopistoihin 10 vuoden strategiat, OKM käski, yliopistot kiittäen totteli, 2) Akatemian PALO-hanke: demokratia on tyhmä ja ailahteleva, valta saatava asiantuntijolle, virkamiehille, kansaa ohjattava ovelalla psykologialla.

Olikohan totta se uutinen että Norjan Johaug itse rikkoi miehensä kanssa Norjan mökillemenokieltoa.

Emilia Palonen: populismi nousee. Laura Kolbe: pölhöpopulismi nousee. Hanna Wass: kukaan ei halua populismin nousua kuten kävi 2010 jälkeen. Ekonomistit Vesa Vihriälä, Sixten Korkman: konsensus palannut talouspolitiikkaan. - Kaipaan syvempää ajattelua ja tieteilyä.

Suomalaiset ovat sijoittaneet miljardeja euroja asunto­rahastoihin, jotka joutuvat nyt ensi kertaa talouskriisin testiin...

Taitaa sama virhe toistua nyt metroon liittyen. (Kehä 2 - valtava betoniviritelmä, kaupunkisuunnittelun keskeinen virhe Espoossa)

"Samassa veneessä". Iäkkäiksi kutsuttuja on syyllistetty. Ruotsissa iäkkäiksi kutsuttuja ei tehohoideta. Yliopistofilosofit Suomessa: joidenkin on kuoltava (filosofien mukaan tämä on moraalista oikeutta). Samassa veneessä?

Väitetään että korona on palauttanut valtion / (hallitus)puolueiden / kansallisvaltion / nationalismin arvostuksen. Eiköhän päinvastoin. Politiikan tutkijoille, kirjailijoille, muille ajattelijolle tämä on inspiroiva haaste.

Ajelin pyörällä katsomassa Helsingin Jätkäsaaren uusinta rakentamista (eteläosaa, lähellä uutta terminaalia, tornitalo ympäristöineen). Hirvittävää absurdismia, kaupungin ja rakentajien ahneutta, kaavoittaa sellaista. Nyt koronankin valossa erittäin vaarallista, tuomittavaa.

Koronakriisi haastaa kaupungistumisen paradigman – Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen blogi

Liberaali älymystö on esiintynyt maahanmuuttomyönteisenä, avoimena, globaalina, rajatkiinni-vastaisena. Nyt: turistit ulos, mökeille tai muille asioille tulo kiellettävä, muuttoliike tekee muukalaisten maaksi. Mikä ero? Johdonmukaisuus? Mistä tämä kiikastaa tai mikä olisi lääke?

Oppivelvollisuuden jatkamisen perusteet ovat läpinäkymättömät, eivät vakuuta. Piiloperuste: ohjata ihmisiä ammattiliittojen katiskaan ("työllistää"). Velvollisuuden käsitekin on väärä. Lukekaa tämä:

Naisministerien (erityisesti Ohisalo, Marin, Andersson) elämänpiiri on suppea. Luulevat että kaikki ovat kaupunkihipstereitä (kuten he) ja pörrätään jonnekin mökille. He eivät tajua että elämä, toiminta ja työ voi olla monipaikkaista. Puolet Helsingissä, toinen puoli sisämaassa.

Epäsosiaalinen aines? Tulee mieleen Saul Schubakin heikompi aines (joka pitää estää lisääntymästä). Ilmassa on epäsosiaalista ( = ylenkatsovaa) asennetta.

Kaupunkilaiset näkee kaikki mökkeilijöinä. Pintaa. Ohutta pintaa. Ja tätä pintaa jauhaa myös valtiovalta, ministerit kaikki. Epäluottamus, syvä.

Yliopistofilosofit ottakoot tutkittavakseen uusmaalaisen moraalifilosofian ja moraalioikeuden. (Vihje: pari Helsingin yliopiston filosofia kirjoitti HS:ssä että ’moraalinen oikeus’ sallii ja oikeuttaa joidenkin kuoleman jotta muut pelastuvat.)

Intuitiivinen järki sanoo että rahalla ja rahan synnyllä on aina jokin reaalivastike tai -vastine. Mikä on EKP:n rahoituksen reaalivastine? Vastikkeettomaan talouteen, talouspolitiikkaan ja fipoon ei voi eikä kannata luottaa. Tyhjän päällä kuten murennut Orava-asuntorahasto.

16.4.Ylen Aamutv:ssä UPIn Aaltola ja yliopiston Teivo Teivainen keskustelivat WHO:sta. Varsinkin Aaltola oli yllättävän kriittinen WHO:n toimintatapoja kohtaan. Trump ei ole täysin väärässä, hän taisi sanoa. HS 2017: WHO nimennyt Zimbabven Mugaben hyväntahdon lähettilääksi.

Taso 2005 ja taso 2020. Mistähän tasoista ne puhuvat (EK:n ekonomisti Sami Pakarinen ja muut ekonomistit)! Oma 'tasoni' ei tuolla jaksolla ole noussut yhtään. Ei myöskään taso yleisemmin (tuotanto? bkt? tulotaso? elintaso?). Ekonomistien puhunta ja käsitteistö on puuta heinää, informaatiosaastaa. Mutta tunnetaso on laskenut rajusti.

Sosiaali- ja humaanitieteiden ideoiden, käsitteiden, rakenteiden analyysiä toden totta kaipaa. Nyt tiedeväki kommentoi pintailmiöitä sinne tänne (tapahtumat, vaalit..). Kirja 1900-luvun saksalainen yhteiskuntateoria - tällaista lisää. Tai Peter Winchiä ym.

Älymystö ei halua tällaisesta aiheesta keskustella. Vaikeneminen ja vaientaminen itseensä kohdistuvan moitteen edessä ovat älymystön taktista itsesäilytystä. Hyvänä toisinajattelijana tulee äkkiseltään mieleen C. Wright Mills (Juha Suorannan tekemä elämäkerta Millsistä).
(älymystön nyökyttely ja hymistely, laumoittuminen, dogmaattisuus)