Tätä en anna anteeksi hallitukselle, varsinkaan vihreille

runsaasti kommentoitu US-versio

Seurasin perjantaina 3.12. eduskunnan äänestyksiä. Yksi laki kummastutti: toimeentulotuen leikkaus nuorilta. Mistähän on kyse? Lauantaina luin edustaja Minna Sirnön kirjoituksen "Sinivihreää perusturvaa?". Nyt kiinnostuin todella. Lauantai-illan "viihdenumeroni" oli tätä asiaa koskevien eduskunnan pöytäkirjojen läpikäynti.

TÄTÄ LAKIA EN ANNA KOSKAAN ANTEEKSI NYKYHALLITUKSELLE, VARSINKAAN VIHREILLE, VARSINKAAN OUTI ALANKO-KAHILUODOLLE JA JOHANNA KARIMÄELLE.

Lain mukaan toimeentulotuen perusosaan voidaan tehdä 20 prosentin alennus ammatillista koulutusta vailla olevalle, 18-25-vuotiaalle, jonka toimeentulotuen tarve johtuu siitä, että hän on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, ettei hän ole oikeutettu myöskään työttömyysetuuteen. Perusosan suuruutta voidaan alentaa enintään 40 prosenttia, jos henkilö edelleen kieltäytyy työvoimapoliittisesta toimenpiteestä tai hän toiminnallaan aiheuttaa sen, että toimenpidettä ei voida tarjota ja hän tämän lisäksi kieltäytyy asiakkaan itsenäistä suoriutumista tarkoittavan suunnitelman laatimisesta. Suoriutumissuunnitelman laatisivat työvoima- ja muut viranomaiset.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lakia kannattivat kokoomus, keskusta ja rkp. Lakiin oli jätetty kolme vastalausetta ja rinnakkaislakialoite (vas , sd, kd). Mitä mieltä valiokunnassa olivat vihreät? ETSIN, ETSIN JA ETSIN. Valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) on ollut poissa asian ratkaisevasta käsittelystä. Pöytäkirjan mukaan myöskään valiokunnan varajäsen Johanna Karimäki (vihr) ei ole ollut paikalla. Eli vihreät piiloutuivat, olivat poissa. Eikö tätä pitäisi kutsua työstä kieltäytymiseksi?

Valiokunnassa kuultavana ovat olleet tai kirjallisen lausunnon antaneet Paula Risikko (kok), ministeriöt STM, OKM ja TEM, THL, Kuntaliitto, Osmo Soininvaara, Työpajayhdistys ja joku muu. Kiinnostaisi tietää, mitä he ovat sanoneet, varsinkin Risikko ja Soininvaara. Mutta ei, valiokunnat ovat Suomessa salaisia toisin kuin muissa maissa, esim. USAssa. Millähän kompetenssilla Soininvaaraa on pitänyt tässäkin asiassa kuulla?

Isossa salissa laista äänestettiin kolme kertaa. Kokoomus, keskusta ja rkp olivat kaikilta osin lain kannalla. Vihreistä lakia kannattivat: Andersson, Haavisto, Juurikkala, Järvinen, Karimäki, Niinistö, Ojansuu, Pulliainen, Sinnemäki, Sumuvuori ja Tynkkynen. Poissa olivat Brax ja Kasvi, minkähän takia. Juurikkala äänesti kaksi kertaa lain puolesta, kerran tyhjää. Työpajayhdistyksen puheenjohtaja Alanko-Kahiluoto äänesti kaksi kertaa 'poissa' ja kerran lakia vastaan. Kuten sanottu, valiokunnan ratkaisevasta käsittelystä Alanko-Kahiluoto oli kokonaan poissa eli siellä hän ei ollut myöskään lakia vastaan. Ison salin äänestys vaikuttaa Alanko-Kahiluodon julkisuustempulta.

Tämäntapaisissa laeissa (niitä on muitakin) olennaista on yksilöön kohdistuvuus, rankaisevuus, orjuuttavuus, samaan ruotuun pakottaminen, valta-asemointi. Mirja Satka kirjoitti aihepiiristä hyvän katsauksen Yhteiskuntapolitiikka lehteen 1/2009 otsikolla "Varhainen puuttuminen, moraalinen käänne ja sosiaalisen asiantuntijat".

Valiokunnalle jätetyissä vastalauseissa on äärimmäisen painavia näkökohtia, tässä muutama: laki loukkaa ihmisarvoa, on kohtuuton, merkitsee koulutuspakkoa vastoin nuoren omaa kiinnostusta, rankaisee viattomia. Sitä paitsi laki on, kuten sitä kannattaneet hyvin tietävät, perustuslain hengen vastainen. Mutta he tietävät (uskovat tietävänsä) myös sen, että heidän perustuslakitulkinnoilleen ei tällä hetkellä ole (näytä olevan) mitään vastavoimaa, joten he voivat tehdä mitä ikinä haluavat. Suomi on mielivallan maa, yhteiskuntasopimusta ei ole.

Yhdessä vastalauseessa viitataan nuoriin jotka "eivät anna rahan määrittää omaa elämäntapaansa". Erilaisia elämäntapoja etsiviä ihmisiä suomalainen nyky-yhteiskunta ei salli, ajaa heidät nälkäkuolemaan. Järkyttävää on, että vihreät, jotka toisaalla kehuvat itseään moderneiksi, avoimiksi, suvaitseviksi ja monikulttuurisiksi, menevät riemurinnoin mukaan tähän orjanomistajapolitiikkaan. Enää vajaa vuorokausi itsenäisyysiltaan 6.12., niin näemme samaisten orjanomistajien,valtakunnan päättäjien askeltavan helyt kilisten kättelemään Tarja Halosta TV-kamera kintereillä, iho öljyttynä.

Tunnen kohtalonyhteyttä kohtuuttomuuksia kokeviin nuoriin. Yhteys tulee nykyisistä työelämäkäytännöistä. Sielläkin ongelmat yksilöllistetään, arvioidaan, pisteytetään, rangaistaan tai palkitaan kuin koiria, kukaan ei tiedä kaverinsa kohtelusta, pannaan kilpailemaan keskenään sokkona. Sietämätöntä, kestämätöntä. Jos yrität sanoa, että tällä tavalla toimien, tällaisessa ilmapiirissä minä en jaksa, en voi, niin kohtapa oletkin työstäkieltäytyjä. Aivan kuten nuo nuoret, hekin ovat kieltäytyjiä, työstä tai koulutuksesta, ei muuta kuin nälkäpalkalle. Sosiaali- ja terveysvaliokunta oli löytänyt heitä peräti 30 000, mokomat eivät ole työnhakijoina TE-toimistoissa.

Minä kysyn nyt vuorostani, milloin kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Johanna Karimäki todetaan työstä kieltäytyjiksi, kun kumpikaan heistä ei mene sosiaali-ja terveysvaliokunnan ratkaisevaan käsittelyyn?