Seppälän vaalimainonta loukkaa muita ehdokkaita ja vaaleja

Kommnetit US-blogissa (56 kpl)

Stockmannin vaateketju Seppälä mainostaa näyttävästi vihreiden Jani Toivolaa Uudellamaalla sekä demareiden Nasima Razmyaria Helsingissä (kuva). Kyseessä on, tahtomatta tai ei, vaalimainonta. Tuomitsen menettelyn jyrkästi. Se rikkoo vaalien luonnetta, ehdokkaiden tasa-arvoa, vieraannuttaa politiikasta ja ruokkii katkeruutta, ties vihaa.


Tuomittavaa on varsinkin vihreiden menettely. He ovat vuosikausia ilkkuneet muiden puolueiden vaalisotkuille, tavoitelleet hyötyä puhtoisina esiintyen. Nyt vihreät nostavat vaalirahapelin uudelle "tasolle". Enää ei ole kyse siitä että firma antaa rahaa ehdokkaalle, nyt firma tekee rahan lisäksi mainostyönkin ehdokkaan puolesta. Tämä on suora isku muiden ehdokkaiden, muiden puolueiden ja heidän äänestäjiensa kasvoihin.

Miten lait, niiden valvonta ja vaalien muut valvojat tilanteeseen suhtautuvat? Mitä aspektia kukin valvoo? VTV:lle ilmeisesti riittää, että ehdokkaat ilmoittavat vaalirahansa? Mitähän Jani Toivola tässä tapauksessa ilmoittaa? Entä ulkomailta saapuneet vaalitarkkailijat, mitä he tarkkailevat, miten tulkitsevat. Miten korruption vastainen ryhmä Greco asian näkee? Onko elintä, jolle Seppälän kampanjan voi saattaa tutkittavaksi vaalien kannalta? Voidaanko vaaleissa toimia miten tahansa?

Vihreät ovat pitäneet vaalirahalakien muutoksia ansionaan. Tässäkö on tulos? Vihreät avaavat uuden luvun rahavetoisessa vaalishow'ssa. Onkohan Amerikassakaan näin hävytöntä meininkiä? Aiemmat hairahdukset (Kaikkoset ja muut) jäävät nyt viattomaksi lasten leikiksi.

Sitä paitsi oikeusministeri Tuija Brax on saman puolueen eli vihreiden ehdokas samassa vaalipiirissä kuin Jani Toivola (Uusimaa). Brax hyötyy peräti henkilökohtaisesti ja tietenkin hänen puolueensa Seppälän kampanjasta. Eikö asetelma ole erikoinen? Eikö ulkomailla ministeri eroa pienemmästäkin syystä? Mihin kaikkeen Suomen laki ja moraali venyy?

Aiemmin Vihreä Lanka viritti ansan eräille ehdokkaille, teki valetarjouksen vaalirahasta. Edustaja Petri Salo luopui ansan takia ehdokkuudesta. Jos vihreät ovat yhtä suoraselkäisiä, niin Jani Toivola ja Tuija Brax ilmoittavat, etteivät ole enää oikeasti ehdolla.

Seppälän kampanjoinnin takia vaalit eivät ole poliittisesti aidot ja tasaveroiset. Firmat käyttävät vaaleja hyväksi omaan markkinointiinsa. Se mitä ennen kutsuttiin eduskunnaksi, muuttuu firmojen markkinatoriksi. Onko näin valittava eduskunta oikeutettu (legitiimi) säätämään kansalaisille veroja ja muita pakkolakeja. Mielestäni ei ole. Eduskunnan tilalla on firmojen edustajakunta.

Tulevassa eduskunnassa ei ole vihreiden eduskuntaryhmää. Siellä on vaateketju Seppälän (Stockmannin) ryhmä. Vaalien 2015 jälkeen eduskunnassa on Seppälän lisäksi Prisman ryhmä, Keskon ryhmä, Koneen ryhmä, Nokian ryhmä. Puolueet, jos niitä nimellisesti vielä on, ovat silmänlumetta. Jos olisin Uudenmaan vihreiden puheenjohtaja eikä Jani Toivola sanoutuisi irti Seppälän kampanjasta, eroaisin puheenjohtajuudesta ja puolueesta tänä päivänä.

Tällainen asetelma ruokki katkeruutta ja katkeruuden yhteiskuntaa. Sitäkö te haluatte?

Yllä sanotulla ei ole mitään tekemistä ehdokkaiden henkilön kanssa. Kyse on vaaliasetelmasta ja tasaveroisuudesta. Itse olen Köyhien asialla -ehdokas samassa vaalipiirissä kuin Jani Toivola. Vaalibudjettini on nyt 150 euroa, koko ryhmän kulut ehkä muutama sata euroa. Paljonko maksaa Seppälän Toivola -kampanja ja mikä on sen merkitys vaalitulokseen?

Kuluttajana en astu enää koskaan Seppälän tai Stockmannin kynnyksen yli.