Luku kirjasta Ihmisten ja mannerten liikunnot - kuvat ja mielikuvat
(kirjan yleisesittely tästä linkistä)

 

 

 

Risteilevät kulttuurit


Kymmenet miljoonat ihmiset maailman eri kulttuureista ovat virranneet New Yorkiin, osa on jäänyt, osa jatkanut sisemmälle. Onko New Yorkissa kuultu maahanmuuton vastaisuudesta? Eipä juuri.

Maahanmuutto alueelle alkoi nelisensataa vuotta sitten. Tänään New Yorkissa on alakulttuureja maailman kaikilta kolkilta: kiinalaisia, italialaisia, irlantilaisia, suomalaisia, karibialaisia, meksikolaisia ja muita.

Jos maahanmuutto ei ole ongelma New Yorkissa, miksi se olisi ongelma Suomessa tai Euroopassa?

Eikö ole päinvastoin? Erilaisten kulttuurien edustajat maapallon eri puolilta voidaan ottaa vastaan juhlan tavoin. Mikä visio onkaan olla maailman kulttuurien kohtaamispaikka, kulttuurien risteymä, sulauma, kooste. Kulttuurien kohtaaminen on kehityksen spiraali.

Toki New York kasvoi edukkaista olosuhteista. Sijainti valtameren rannalla kohti Eurooppaa, hyvä paikka satamalle, vettä juotavaksi. Keski-Lännen suurille järville avattiin kanava. Kanava toi käyttöön metsiä, mineraaleja, vettä, energiaa, öljyä, hiiltä ja muuta. Paronit ottivat välistä siivun, sikisi pohattoja, rockefellereitä ja carnegeitä. Välistävedot kohosivat torneina korkeuksiin. Tavallisempi väestö, maahanmuuttajat poimivat murusia joenpenkoilta ja katuvarsilta, kiinatownissa.

New Yorkin Zuccotti-puistossa sadat telttailijat vastustivat rosvoparonien valtaa. Bloomberg tyhjentää puiston kuin Kiina Tiananmeren aukion. Ei pidä ihailla Amerikan auvoa liikaa. Sisällissodasta on aikaa puolitoista vuosisataa. Entä seuraavat sata vuotta?
Kaksi tekijää - onnekkaat olosuhteet ja eri kulttuureista tulleiden ihmisten virta - tuottivat sykkeen. Mihin syke johtaa tulevaisuudessa, on avoin kysymys.

Suomi ei ole oloiltaan yhtä onnekas kuin New York. Mutta onhan täälläkin. Lähellä kiertää Jäämeri. Itämeri avautuu kohti Atlantia. On metsää, vettä, ilmaa, valoa. Mitä olisi enemmän? Ihmisiä, erilaisuutta, kulttuurien tajua, maailmalle avautumista.

Tervetuloa kaikki maahanmuuttajat. Mitä erilaisimmista kulttuureista tulette, sen parempi. Ei työvoimaksi ekonomistien puhunnassa, vaan erilaisten kulttuurien toimijoina. Etelä-Amerikasta, Andeilta, Atacamasta, intiaaneja, Kuubasta, Meksikosta, Indonesiasta, Tasmaniasta, Siperiasta, mantuja tai hantuja.

Suomi maailmankulttuurien kohtaamispaikkana, kulttuurisen sulauman ja kypsymisen uutena maana, New Land.

Kuinka muut eivät ole tätä hoksanneet!