Mikä on puolueen olemassaolon oikeutus

 

Mikä tahansa puolue menettää olemassaolon oikeutuksensa jos se alkaa ykkösasiana pohtia omaa menestystään, valtansa kasvattamista, suhteellista asemaansa muihin puolueisiin nähden. Malliesimerkki on vihreät: viime vaalien alla Mari Puoskari kehitti vihreille kaavan 15 - 15 - 15, luvut tarkoittivat kannatusprosenttia, paikkamäärää ja jotain muuta. Tämä oli ärsyttävää: tärkeintä on oman vallan kasvu, poliittinen imperialismi.

Nyt Stubb tekee juuri samaa. Ministerivalinnat sun muut tähtää kokoomuksen imperialismiin. Vastenmielistä. Kaikki tällaiset puolueet kuolkoot pikimmiten.

Hallitus on tehnyt kaikki suuret ratkaisunsa, kokoomus keskittyy nyt vaaleihin, sanoo Stubb. Tarkoittaa että esimerkiksi eläkepolitiikasta päättivät SAK, STTK ja EK. Missä on poliittinen demokratia, kansalaiskeskustelu, tutkijakunnan osallisuus ja eläkepolitiikan vaihtoehtomallit? Stubbilta puuttuu poliittisen järjestelmän oikeellisuuden taju ja ymmärrys siitä mitä asioiden hoito kansalaisten kannalta nähtynä on. Tällaista narsistia Suomi ei pääministerinä tarvitse.

 

(kirjoitettu 5.10.2014)