Millä perusteella Yle valitsee pressa-kommentoijansa?

 

Tällä jutulla en tarkoita hyökätä ketään tv-toimittajaa, vaalikommentoijaa tai pressaehdokasta vastaan, en myöskään puolustaa ketään. Mutta en voi olla kummastumatta Ylen vaalikommentaattorien heitoista mm. twitterissä.

Tänä iltana tv:ssä on Sauli Niinistö. Kommentaattoreina ovat Mari K. Niemi ja Erkka Railo. Voisi olettaa että herkässä asetelmassa kommentaattorit harkitsevat sanojaan ei vain kulloistakin haastateltavaa kohtaan vaan myös muita ehdokkaita kohtaan. Eikä vain tv:ssä vaan myös muissa julkisissa kanavissa, esim. twitterissä.

Erkka Railon oheinen twitter-kommentti (kuva 1) Niinistö-iltaa edeltävänä päivänä kummastuttaa. Koen kommentin hengeltään ilkeilevänä, kyynisenä, väheksyvänä, alaspainavana. Väheksynnän kohteena on Matti Vanhanen.

Sanna Ukkola on tehnyt twitterissä hyvän kysymyksen, myös meidän äänestäjien kannalta (kuva 2). Hän kaipaa ulkopolitiikan hoitoon järkeä tunteilun sijasta. Miten vastaa Mari K. NIemi: "äänestäjien silmissä Vanhasen asiaosaaminen on riittänyt tähän mennessä muutaman prosentin kannatukseen. Sauli Niinistö on näiltä osin "täydempi" paketti - näkyy suosiossa."

Yksikään henkilö ei ole vielä äänestänyt, siksi tv-kommentaattorin astuminen äänestäjien silmiin jo ennakolta on epämiellyttävää. Tv-kommentaattori uskoo tietävänsä kuka ehdokas on täysi paketti, kuka vähemmän täysi. Turha meidän muiden on äänestää. Mari K. Niemen twitter-kommentti osallistuu hurmoksen rakentamiseen yhdelle ehdokkaalle samaan aikaan kun toinen kommentaattori (Railo) pilkkaa hurmospuhetta toisen ehdokkaan kohdalla. Kommentaattorit ovat puolensa valinneet.

Vaalien ohjaaminen tunnekisaksi ja puhekilpailuksi vieraannuttaa ja vihastuttaa. Sanna Ukkolalle suuri kiitos hyvästä ehdotuksesta, asialinjan kaipuusta.

Eduskuntavaalien alla silloinkin tv-kommentaattoriksi valitulta Erkka Railolta kysyttiin, harrastaako Ville Niinistö puheissaan populismia. "Ei täytä populismin kriteerejä", vastasi Erkka Railo. Tuo lausahdus tutkija Railon suusta vei kertaheitolla ja peruuttamattomasti luottamukseni Erkka Railon tieteellisyyteen.