Luku kirjasta Ihmisten ja mannerten liikunnot - kuvat ja mielikuvat
(kirjan yleisesittely tästä linkistä)

 

Itäisen Suomen pientilakulttuuri tuhottiin

 

Harjaantunut katseeni panee merkille jokaisen metsitetyn pellon. Itäisen Suomen pientilakulttuuri tuhottiin, kansanihmisiä höynäytettiin. Istutuskoivikoista ei silloiset istuttajat saaneet yhtään mitään, itikoita sitäkin enemmän. Tuskin saa seuraavakaan sukupolvi. Aiemmin avara Suomi on nyt itikkakorpea, pusikkoa ja koivunrääppää. Jos noita rääppiä joskus myy, saatko niistä tuloa? Naurettavaa. Sellufirmat, ensot, upm, fibre vievät ne käytännössä ilmaiseksi. Sellupuun hinta on alle 30 euroa / motti. 70 vuotta kasvatat ja odotat, osan ajasta kummun alla, yhdellä kiintomotilla saat korin kaljaa. Pilkkahinta, mutta mikä oli uhraus, aiempien sukupolvien elämäntöiden systemaattinen tuho ja pilkka.

Jos myyt räippäkoivut tai pikkutukit muutamalta hehtaarilta, voit saada 10 000 euroa, siitä pois vero 30 %. Metsä pitää myös uudistaa, laskettiinko hinnaksi tuhat vai kaksi tuhatta euroa per hehtaari. Moninkertaisen rahamäärän saa Rinteen tai Marinin hallituksen jokainen valtiosihteeri joka kuukausi. 70 vuodessa (koivun kasvatusaika) yhden valtiosihteerin palkoista kertyy 8,5 miljoonaa euroa. Paljonko tuossa ajassa hankit koivuillasi: 10 000 euroa, siitä pois myyntivero sekä uuden metsän perustamis- ja hoitokulut. Käytännössä nollatulos valtiosihteerin 8,5 miljoonaa vastaan. Tätäkö on Marinin ja Ohisalon oikeudenmukaisuus?

Sielunvoimia on ennenkin poljettu lokaan. Clarke kertoo esimerkin ajalta 1799:

”Lapin tietäjät ja noidat ovat sen taidon aina hallinneet ja he näyttävät pitäneen tuon salaisuuden itsellään. Jumal’rumpua lyötäessä pidettiin rumpukalvon alla pientä magneettista raudanpalasta liikuttamassa sen pinnalle asetettua neulaa, jonka noita näin halutessaan sai pysähtymään tietyn kuvion kohdalle, lausuakseen sitten ennustuksensa sen mukaisesti. Monia paljon alkeellisimpiakin temppuja on käytetty keräämään kansan hyvyydet röyhkeän papiston käsiin, esimerkiksi polkemalla lokaan jalommat sielunvoimat ja nostamalla sitten tyhmyys tyrannin istuimelle.”

Tyhmyys tyrannin istuimelle. Siinä on Suomen menestystarina.

Lapissa tuhannen kilometrin matkalla näin yhden metsitetyn pellon. Lapin asujat, onnittelen teitä. Ette menneet halpaan. Ehkä siihen on luonteva syy: puu kasvaa Lapissa hitaammin ja puun hinta on vieläkin alempi kuin etelämpänä. Kasvata ja odota siinä koivujesi lihomista 70 vuotta.

Tänään hoetaan: metsittäkää. Älkää metsittäkö. Lopettakaa entisetkin. Palauttakaa edeltävien sukupolvien elämäntyön arvo: avarat pellot ja taivaan sini, järvien välke ja ahvenen kutu.