Oikeuksien järjestelmä ja Kataisen hallitus

Onko valtiolla oikeus kieltää minua tai lähiyhteisöäni hoitamasta terveyttäni hyväksi koetulla tavalla? Näinhän Orpon työryhmä ja Kataisen hallitus ehdottaa.

Ihmiset alle 20 000 asukkaan kunnassa eivät saisi itse päättää miten terveyttään hoitavat. Eikö tämä ole ennenkuulumatonta, pöyristyttävää. Tätäkö on luova yhteiskunta, ihmisten oma-aloitteisuus, dynaamisuus, innovatiivisuus.

Reijo Tossavainen käyttää blogissaan nurmikkoverausta: et saa päättää miten ja milloin hoidat omaa nurmikkoasi. Miten tällainen kieltoajattelu istuu oikeuksien järjestelmään ja oikeuksien loukkaamattomuuteen. Pikaisesti esitettynä jotenkin näin:

1. ihmisen itsemääräämisoikeus, suvereniteetti, luontaiset oikeudet (esim. ihmisen luontainen oikeus olla vastuussa terveydestään ja hoitaa sitä mielekkääksi koettavalla tavalla)

2. ihmisten (lähi)yhteisöjen vastaavat luontaiset oikeudet

3. kunta ihmisten yhtenä lähiyhteisönä, kunnan yhteisöllisyys ja kunnalliset oikeudet

4. perustuslaki (yhteiskuntasopimus) ja siinä yksilölle, yhteisölle ja kunnalle taatut oikeudet

Se että Orpon työryhmä (siis hallitus ja erityisesti kokoomus) kieltää osalta yksilöitä tai kuntia oikeuden toimia oma-aloitteisesti, itsellisesti, itsenäisesti (järjestää terveydenhoito haluamallaan tavalla) on kaikkien yllä lueteltujen oikeuksien vastaista. Siinä mielessä se on laitonta. Voi sanoa: rikollista ja rangaistavaa.

Orpon työryhmän kieltoesitykset eivät ole vain perustuslakikysymys. Ne ovat luontaisoikeudellinen kysymys paljon syvemmässä mielessä.

Tällaisenko me sallisimme. Ei ikinä.

On kuntakapinan aika, sanoo Reijo Tossavainen. On vastarintaliikkeen aika, sanon minä. Haetaan mallia ja oppia ranskalaisten vastarintaliikkeestä maailmansodan aikana Saksan armeijan työntyessä Ranskaan. Tämän päivän Saksa on Kataisen hallitus.

Periaatteellisesti tämä on niin mittava asia , että lähipäivinä, viikkoina ja kuukausina kaikki muut aiheet saavat tehdä tilaa tälle kysymykselle. Yllä oleva on pohdinnan ensi laukaus.