Nuorille aletaan maksaa maailman etsintärahaa

Jokaiselle 17-24 -vuotiaalle nuorelle aletaan maksaa maailman etsintärahaa. Verovapaa raha on 500 euroa kuukaudessa. Muut ansiot eivät pienennä etsintärahaa eli tuloloukku poistuu. Etsintäraha korvaisi lähinnä opintotuen, työttömyysrahan ja työmarkkinatuen.

Vuonna 1948 lapsilisät olivat mainio innovaatio. Ideana oli kannustaa pariskuntia tekemään lapsia. Nykykatsannossa kannustus toimi liiankin hyvin. Silloisista, nyttemmin suuriksi ikäluokiksi haukutuista on tullut ongelmajätettä, jonka takia talouskaan ei kasva ja valtiolta menee kestävyys.

Etsintäraha olisi luonteva jatko lapsilisille. Se on 2010-luvun innovaatio. Nimensä mukaisesti ideana on kannustaa nuoria etsimään maailmaa. Saisi tehdä vapaasti mitä tahansa. Ne jotka haluavat opiskella, käyttävät sen siihen. Ne jotka haluavat kiertää maailmaa, käyttävät sen siihen. Ne jotka haluavat panna pystyyn talous-, harrastus- tai taidepiirin, tekevät niin. Halventavat puheet välivuosista kielletään lailla.

Tänään nuoret kokevat holhontaa. He joutuvat juoksemaan elyissä ja tylyissä, olemaan käytettävissä, anomaan leipärahaa, täyttämään ja pyyhkimään. Maailma ei ole ilon lähde vaan masennuksen kaivo. Etsintärahalla vastuu ja vapaus on nuorilla itsellään. He saavat "aikuistua" omaehtoisesti, keskenänsä.

Eikö eduskunnan työelämävaliokuntaa hävetä, kun se puhuu kadonneista nuorista jotka on etsittävä, saateltava pajalle, markkinoille, tiskille ja luukuille. Etsintärahalla valtioviisaiden maailma käännetään ylösalaisin.

Oletetaan, että 17 - 24 -vuotiaita on 400 000 ja etsintäraha 500 euroa kuukaudessa. Vuotuiseksi rahavirraksi saadaan 400 000 x 500 x 12 = 2,4 miljardia eurossa. Yllä mainittujen tukien korvautumisella säästyy jotain, olkoon karkeasti 400 miljoonaa euroa. Etsintärahan nettohinnaksi jää pyöreästi 2 miljardia.

Onko 2 miljardia hirveä summa? Päättyvällä vaalikaudella on tehty tuloveroalennuksia tiettävästi 8 miljardin edestä (Jouni Backmanin mukaan). Neljäsosa noista veronalennuksista perutaan ja vastaava summa jaetaan nuorille. Onko tämä mahdotonta rahavirtoinakaan ajatellen?

Ajatelkaa mikä vapauden maailma tästä avautuisi.

Kulttuuri, sosiaalinen elämä ja lopulta talous rikastuisi. Tällä hetkellä suurituloiset käyttävät veronalennuksensa huvimatkusteluun, lentämiseen, pörssiin, golfiin, huvipursiin, autoihin, lukaaleihin. Nuoret käyttäisivät rahan keskinäiseen kanssakäymiseen, pikkukeksintään, tutkinnon hankintaan, eri kulttuureissa liikkumiseen, ystävyyksien solmimiseen. Tämä olisi maailman tuotekehittelyä, sosiaalista ja kulttuurista kasvua. Muu avaruus katsoisi maahan kadehtien.

Tulkoon iloinen nuoruus, nuorekas maailma, kulttuurien risteilyt.

Uusi eduskunta juhlistaa ensikokoustaan myöntämällä nuorille etsintärahan. Lupaan tehdä aloitteen.

Maksaminen alkaa 1.6.2011. Onnea.