Harvinaisen tyhmää (MustRead)

 

Erinäisten julkisuuksien, medioiden ja sensellaisten hömpän tarjoajat, kymmenkunta ihmistä ovat lyöttäytyneet yhteen, alkavat tukea eliittiä ja rahastaa tavallisempaa kansaa. Voitko kuvitella tyhmempää?

Kymmenikkö on rajannut ydinkohderyhmänsä noin tuhanteen päättäjään. Heitä ovat kansanedustajat, ministerit, erityisavustajat, keskeiset virkamiehet, suurimpien yritysten päättäjät ja omistajat, työmarkkinajohtajat, kansalaisjärjestöjen johtajat.

Mitähän tuon joukon hankkeesta tuumaa vaikkapa yliopistoväki, tiedeväki? Luin juuri Sami Pihlströmin jutun Kanava-lehdestä 6/2017. Hän sanoo että uusi sivistysprojekti voi lähteä vain yliopiston suunnalta. Sellaistako on tuo yllämainittu kymmenikkö, hohhohhoijaa.

En erityisemmin ihastele myöskään Pihlströmin yliopistolähtöistä elitismiä, mutta verrataan sitä silti hömppäkymmenikön elitismiin. Näin sanoo Pihlström:

"Sivistyneen eliitin tulee aktiivisesti pyrkiä nostamaan kaikki ihmiset, tai ainakin mahdollisimman monet, mukaan siihen moniäänisyyteen ja moni-ilmeisyyteen, jota vastuullinen elämä kriittisenä kansalaisena nykyisessä monikulttuurisessa maailmassa edellyttää. Juuri tätä voidaan kutsua avoimeksi elitismiksi."

Meilläkö on siis kolme vaihtoehtoa:

- populismi
- tuhannen päättäjän elitismi ja sen maksumiehenä oleminen
- yliopistolähtöinen avoin elitismi

Onko muita?

linkki: HS:n juttu päättäjäeliitin tukimediasta