Ministeri Bernerin erottava tai hänet tulee erottaa

 

Keskisuomalainen ja  STT kertovat tänään että ministeri Bernerillä oli keskeinen rooli Finavia-kanteiden  vesittymisessä (tässä linkki). Tieto käynee täsmälleen yksiin Valtiontalouden tarkastusviraston aiemmin kertoman kanssa.

Moraalitajuni sanoo että ministeri Bernerin tulee erota tai hänet tulee erottaa. Sama koskee itse asiassa myös pääministeri Sipilää. Eduskunnan edessä alkukesällä Sipilä antoi Bernerille synninpäästön pitäen hänen toimintaansa asiallisena  (linkki lehtiuutiseen). Samalla Sipilä antoi vähintäänkin epäsuorasti ymmärtää että Valtiontalouden tarkastusviraston selvitys ei ole totta tai se antaa väärän kuvan asiainkulusta. 

Valtiontalouden tarkastusvirasto on eduskunnan virasto ja sillä on lainmukainen, jopa perustuslain mukainen virkarooli. Mikä on johtopäätös siitä että eduskunnan täysistunnossa pääministeri antaa ymmärtää  tarkastusviraston työn olevan paikkansapitämätöntä (laillisuustarkastus)? Osakeyhtiössä tilannetta kai vastaisi se että yhtiökokouksessa yhtiön toimitusjohtaja väittää yhtiön tilintarkastajien antavan väärää tietoa. Tilintarkastajien lainmukainen tehtävä on vakuuttaa että yhtiön antamat tiedot ovat oikeita ja antavat oikean kuvan.

Miksi Valtiontalouden tarkastusvirasto on olemassa, jos sen selvitykset eivät ole totta? Miksi tarkastusviraston ylläpitoon käytetään eduskunnan varoja? Voimmeko muussakaan asiassa luottaa Valtiontalouden tarkastusviraston selvityksiin?

Mitä Finavian ja Bernerin menettelyn suhteen tekee eduskunnan tarkastusvaliokunta?