Marinin hallitus ymmärtää sanonnan 'oikeus elämään' aivan liian kapeasti

kirjoitus on julkaistu myös
Uuden Suomen Puheenvuorossa

Tämä kirjoitus alkaa ikärajakysymyksestä, koska se on hyvä heräte. Mutta kirjoitus laajenee ja syvenee oikeus- ja yhteiskunta-ajatteluun.

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 874 314 vähintään 70 vuotta täyttänyttä. Marinin hallitus on tehnyt heistä, kaikista heistä Guantanamon vankeja. Oikeutta elämään heillä ei ole. Elävältä kiduttaminen on pahempaa kuin kuolema.

Käsite oikeus elämän voidaan ymmärtää useammin tavoin. Yksi tapa on ymmärtää se kuten Marinin hallitus: ihmisessä juuri ja juuri pihisee henki kuten onnekkailla Auschwitzissä. Luontevampi tapa on ymmärtää se elämiseksi olemuksensa mukaisesti. Elämän on voitava olla täyteläistä. Elämisen olemus ihmisillä, eläimillä, kasveilla, kaikella elollisella on toimijuus. Suomessa tämä peruspiirre riistetään nyt vähintäänkin sadoilta tuhansilta.

Satojentuhansien, ties miljoonan elämä rajataan kuin he olisivat jäätyneitä pökkelöitä. Ei läsnäoloa maailmassa, ei vaikuttamista maailmaan, ei varsinkaan politiikkaan. Heiltä riistetään poliittinen osallisuus. Sadat tuhannet tai miljoonat tuomitaan poliittiseen merkityksettömyyteen. Onko näin massiivista olemuksen riistoa Suomessa koskaan aiemmin tehty? Ehkä isonvihan aikaan, ehkä sisällissodan jälkeen.

Meillä kullakin on moraalinen, oikeudellinen ja inhimillinen – ei vain oikeus – vaan velvollisuus olla kuuntelematta ihmisolemusta typistäviä Marinin hallituksen käskyjä olla tekemättä tätä tai tuota, ilman aikarajaa, muista väestönosista poiketen.

Mihin perustuu ikärajan 70 käyttö? Onko tämä ikäraja säädetty jossain lainkohdassa? Ellei ole, niin kyseessä on mielivalta. Tämä ei ole oikeusvaltiota. Missä lainkohdassa on otettu käyttöön sana ‘ikäihminen’? Onko julkisen vallan virkailijoilla oikeus käyttää tuollaista sanaa, jonka voi kokea leimaavaksi kuten sanat tyttönen, täti, neekeri, jaakko? Ellei lainkohtaa löydy, on jälleen kyse mielivallasta. Saksassa on valitettu oikeuteen vastaavanlaisesta kielestä.

Suomi ei ole oikeusvaltio. Suomi on mielivaltavaltio.

Oikeus elää ei ole kaupan. Oikeus elää täyteläistä elämää.

Jos rajoite 70+ otetaan kirjaimellisesti, mihin voidaan päätyä. Ajatellaan vaikka puolisonsa menettäneitä tai hajonneita perheitä. Heiltä estyy mahdollisuus etsiä ja löytää uusi kumppani, he tulevat tuomituiksi selibaattiin. Valtio tulee kieltoineen ihon alle. Onko tällaista aiemmin tapahtunut, satojatuhansia tai miljoonia koskevana.

Professori Marja Jylhällä on alempana osuva rinnastus. Otan toisen, fiktiivisen esimerkin: kolmekymppiset, olkoon vaikka Sanna Marin, estetään – olosuhteista riippuen – elämästä perhe-elämää ja hoitamasta lastaan. Miltä kuulostaa? Kuitenkin tämä tapaus on täysin rinnasteinen rajoitteeseen 70+ (samaa sanoo professori Jylhä alempana). Valtion työntyminen ihon alle ei ole oikeutettua tai vähintäänkin se on tehtävä yhdenvertaisesti kaikille. Missä on yhdenvertaisuus?

 

Asenneilmaston ja vallan rakenteiden muokkaus

Viruspolitiikan suojissa tehdään valtaisaa asennemuokkausta ja vallan rakenteiden muokkausta. Muokkausta tekee media, HS, Yle ja muut, työmarkkinajärjestöjen johtajat, elorannat ja häkämiehet televisiossa aamuin illoin, mitä erityisviisautta heillä muka on. Luodaan mielikuvaa että säätytalolla ratkotaan ja päätetään kaikki. Vallan keskittämisen ja ihmisten alamaistamisen vastaavaa rynnäkköä saa historiasta etsiä.

Tämä poliittinen rynnäkkö on monin verroin vaarallisempi kuin koronavirus. Viruksen varjolla rynnäkkö naamioidaan oikeutetuksi.

Viisauden omimisen ja vallan keskityksen kavahdettavin esimerkki on Sixten Korkman. Hän kirjoittaa (HS 5.5.2020):

”Martin Lutherin opeista kumpuava arvopohjamme korostaa yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa sekä ehdotonta kuuliaisuutta maalliselle esivallalle… Suomi on vahvojen instituutioiden maa… Yhteiskuntamme vakiintuneet instituutiot ovat ikään kuin ne peräsin ja köli jotka eliminoivat liian äkilliset vahingolliset heilahdukset… kansalaiset ovat pääosin arvostelukykyisiä (?) … Suomi on konsensushakuinen maa… Voiko tulevaisuus olla upea? Kyllä voi, mutta vasta tuskallisen sopeutuksen jälkeen. Eri etuja ja vaatimuksia joudutaan arvioimaan uudelleen… suomalainen yhteiskunta on luonteeltaan resilientti.”

Ehdoton kuuliaisuus maalliselle esivallalle. Sillä tavalla!

Korkman antaa väärän kuvan, voi sanoa että suorastaan valehtelee. Katsokaa piispa Jari Jolkkosen tekemä tv-ohjelma Martin Lutherista (tässä linkki, alkaen noin kohdasta 24 min). Luther nousi paavin valtaa vastaan (mm. anekauppaa ja siinä mielessä maallista valtaa vastaan). Jolkkosen tv-ohjelma kertoo, kuinka Luther poltti paavin tappokäskyn Wittenbergin torilla, eikä vaan tappokäskyä vaan röyhäytti samantien paavin kirkon ohjekirjat. Tänään vastaava teko olisi se, että kasaamme Marinin hallituksen ohjeistot Senaatintorille valtioneuvoston eteen, sytytämme kasan tuleen ja heitämme samaan röykkiöön valtiosihteeri Hetemäen mietinnöt. Savu leijuu linnan yli.

Korkmanilla on kautta aikain ollut taipumus mollata maailmalle uutta suuntaa etsiviä mutta hänelle epämieluisia henkilöitä. Italian Viiden tähden liikkeen johtohahmoa hän taannoin kutsui täyspelleksi. On pellejä lähempänäkin, EVAn johdosta työelämäprofessoriksi.

Vallan keskitys ja pimitys etenee askel askeleelta, milloin populismin, vihapuheen, terrorin, koronan, Venäjän, arvostelukyvyttömien (Korkman), ties mitä vastaan suojautumisen nimissä. Tekeillä on mobiili liikkumisvalvonta, aiemmin luotiin tiedustelulaki, ihmisiin kohdistuvat turvallisuusselvitykset, on betoniporsasta, armeijan kapiaisia moottoritien penkalla, poliisipäällikköä, turvallisuusstrategiat Ohisalon kammareista, loputon ja rajaton kyttäys. Tämäkö on oikeusvaltion olemus. He katsovat voivansa tehdä meille mitä tahansa, se puetaan tottakai kauniiseen asuun ”suojelemme teitä”. Samalla tavalla suojelevat omiaan myös Erdogan, Orban, Xi, Putin, Bolsonaro, Trump.

Paavin kaatajia, teesien naulaajia, luthereita, blogisteja maailma tarvitsee.

 

Hallitus – työmarkkinajärjestöjen marionetti


’Talouden rattaiden pyörimiseksi’ Marinin hallitus uhraa vanhemman väestön vaikka muuta esittää. Heiltä riistetään toimelias elämä, osallisuus vallankäytänteisiin, heistä luodaan mielikuva poliittisesti merkityksettöminä.

Marinin hallitus on työmarkkinajärjestöjen marionetti. Tämä on näkynyt alusta alkaen mutta varsinkin nyt. Alan jo kaivata Antti Rinnettä takaisin. Hänellä oli kanttia nousta työmarkkinavaltiaita vastaan (vaikka oli sitä itsekin). Rinne esitti vuosikymmenten parhaan idean: eläkerahastoista siivu matalien eläkkeiden nostoon. Onko Marinilta kuultu vastaavaa. Ei ole, eikä tulla koskaan kuulemaan. Marinin hallitus on työmarkkinajärjestöjen bulvaanihallitus. Oikeusvaltiota tämäkään ei ole. Järjestöt ovat vain järjestöjä. Mutta niiden annetaan toimia kuin valtio valtiossa. Meidät muut siirretään näkymättömiin tai hautaan.

 

Keitä ovat ”parhaat asiantuntijat”?


Meillä on parhaat asiantuntijat, kehuskelee Ohisalo tv:ssä mainitsematta yhtään nimeä. Samaa hokevat Marin, Andersson ja muut. Keitä ovat parhaat asiantuntijat? Onko asiantuntijoiden, heidän kaikkien nimet julkistettu? Politiikka nojaa tietoon, te kehutte. Tietoon ja tieteeseen kuuluu lähdemaininnat, koskien myös kuultuja tietäjiä. Ovatko esimerkiksi Marja Jylhä tai biologi Aivelo (jotka mainitaan alempana) asiantuntijoitanne? Te mainostatte tiedon avoimuutta? Koko ajan te puhutte me-muodossa: teemme, selvitämme, päätämme, seuraamme. Me, me, me, metoo.

Ministerit sokaistuvat uskomaan, että heidän pöytäseurueensa säätyjen talon nurkassa on ainoa, joka tietää, pohtii, keskustelee, päättää. He uskovat olevansa politiikan keskeisiä, ties ainoita toimijoita. Suomeksi tätä kutsutaan pimahtamiseksi. Säätyjen talo onkin heille oikea paikka. ’Me päättäjät’ on uusi sääty. Päättäkää päättämisenne.

 

Fraaseihin hukuttaminen


Brundtlandista ja Tarja Halosesta alkaen vuosikymmeniä olette jankanneet kestävän kehityksen fraasia. Ohisalo sitä toistelee yhä tänään joka päivä. Ympäripyöreää puhetta vailla mitään tarttumapintaa. Nyt väitöskirjatutkija Aivelo (Helsingin yliopisto) sanoo tv:ssä, että ikäihmisten lokerointi ja eristäminen ei ole kestävää kehitystä. Lopettakaa siis fraaseilu. Rajansa kaikella, sanottiin jo Tieteenpäivillä.

 

Mihin unohtui jatkuva oppiminen?


Jatkuva oppiminen oli hetki sitten kaiken pelastus. Mielivaltainen ikärajanne 70+ leikkaa jatkuvan oppimisen kuin veitsi voin.

Jos sallitte, kerron nyt omasta oppimisestani:

Vuosien ajan, itse asiassa läpi elämän päiväni ovat täyttyneet käynneistä paneeleissa, seminaareissa, Tiedekulmassa, Tieteenpäivillä, Suomessa, ulkomailla, Rahamuseossa, Oodin seminaareissa, kirjastoissa jne jne jne. Käynneistä kirjoitan aina muistiinpanot, mitä kukin sanoi. Nytkin parissa vuodessa täysiä muistivihkoja on kertynyt 10 tai 15 senttimetrin pino. Tämä on ainoa mahdollinen ja mielekäs elämisentapa (elämän olemus). Jos Marinin hallituksen käskyt nyt ottaisi todesta, tämä elämisentapa ja siis elämä itse estyisi. Vastaus on jyrkkä ei, ehdoton ei Marinin käskyille. Ajattelun aineksia en kerää vain itseäni varten. Kaikki tähtää julkiseen esillepanoon – tosin tämä ei onnistu koska höpöjulkisuus, HS, Yle, tv, MTV, Pori-Areena, Sitra ym syrjäyttää meidät täysin, täysin, täysin. Tänä keväänä tein muistiinpanoistani ensikirjan. On syvästi loukkaavaa että marinit, ohisalot ja anderssonit luulevat meidän olevan hautamuumioita, jaakkoja, trolleja, mitä lie. Millaisia muumioita he itse ovat, onko älyllinen harrastus valahtanut valiokuntien uraistuimiin.

Seminaarilöytöjen riemukkaasta päästä voi esimerkkeinä mainita kehitystutkija Markus Krögerin (tutkimusta Intiassa ja Amatsonin viidakoissa), sosiologian professori Leena Kosken (Joensuu) ja nyt professori Marja Jylhän (A-studio 4.5.). Kuinka monta jylhää koskea tai krögeriä on tänä keväänä jäänyt näkemättä ja kuulematta. Ministerit, ekonomistit ja työmarkinavaltiaat surevat talouden purkautumista. Ei, se ei ole menetys, päinvastoin. Menetys on tiedollisen luomisen estyminen. On suuri onni että ihmiset vapautuvat työpaikkojen tulosohjauksesta ja voivat hakeutua uudenlaisen oppimisen pariin, vaikka sinne Tiedekulmaan, unohtamatta tervettä kriittisyyttä. Tässä mielessä mitä enemmän talous purkautuu, sen parempi.

Talouden purkautuminen on merkityksetön asia verrattuna tietämysaktiviteettien estymiseen. Ihmiskunta taantuu älyllisesti. Ehkä virukset lopulta opettavat myös uudella tavalla. Onko ihminen planeetan ainoa elämänlanka? Pankaamme merkille ministerien ja sivistyneistön kielenkäyttö: virus nitistetään, nuijitaan, tuhotaan, hävitetään, luodaan strategia, hybridi. Sotaisampaa kieltä ei maailmasta löydy. Tällainenko on ihminen? Ansaitseeko tuollainen olio pitää maapalloa vallassaan? Mitä on elämä eri muodoissaan – oi mikä oppimisen paikka.

Kuinka alas tiedollinen ja älyllinen harrastus vajoaa kuukausien tai vuosien sulkeuman seurauksena? Jo nyt älyllistä tyhjiötä täyttävät Sixten Korkmanin kaltaiset uusdiktaattorit. Ehdoton kuuliaisuus esivallalle, hän julistaa. Helsingin Sanomat, tuo sananvapauden, laadun ja demokratian pääfoorum Suomessa, avaa pääsivunsa Korkman-kaltaiselle propagandismille ja populismille, on mukana joku käytännön yliopistofilosofikin (Kyllönen). Näin pitkälle eivät ole päässeet edes Orban, Erdogan, Xi, Trump tai Bolsonaro. Meidän onnemme on että Suomi ei ole maailman ykkönen vain onnellisuudessa vaan myös diktatorisen hengen levittämisessä.

Meidät tyhmennetään, vaiennetaan, alistetaan, kiltteytetään. Tästä ollaan nyt luomassa pysyvää olotilaa. Tällainen ‘jatkuvan oppimisen’ esto on rikos ihmisyyttä vastaan. Mukana on tarkoituksellinen elementti, kansalaisten oman tiedonhankinnan ja sivistymisen rajaaminen. Tämä poliittinen pyrkimys kääritään terveyspuheeseen, ”me suojelemme teitä”.

 

Elämisen riemu


Gerontologian (ikääntymisen) professori Marja Jylhä sanoi A-studiossa 4.5.2020:
Koko yhteiskunnan kannalta on olennaista että 70+ saavat olla aktiivisia, valtaa käyttäviä, osallistuvia. Muuten tämä yhteiskunta ei pärjää. Millä ikään liittyvillä perusteilla voidaan kieltää sitä tai tätä. Jos vastaavasti kielletään 20 – 40 -vuotiailta miehiltä, niin se on rakenteellisesti samanlainen kysymys kuin kiellot 70 vuotta täyttäneille. Asioita on katsottava laajemmasta näkökulmasta ja syvemmin. Jos syntyy jako ‘meihin’ ja ‘niihin vanhoihin’ on sillä ikäviä seurauksia. Hallituksen on tarkemmin mietittävä elämän tärkeysjärjestyksiä.

– Oi mitä puhetta. Yliopistojen peränurkista, jopa Tampereelta löytyy vielä ajattelua. Jos saan kantani sanoa, niin siinä on Suomen vetoavin ajattelija tällä hetkellä.

Marja Jylhän sanat vievät pohjan pois Marinin hallituksen ikärajoitteilta, olkoot ne velvoitteita, suosituksia, mitä vaan. Vain osaa ihmisistä koskevina, ajallisesti epämääräisinä, ihmisyyden olemusta alentavina ja jatkuvaa oppimista estävinä ikärajoitukset eivät ole oikeutettuja.

Toinen riemukas on Leena Koski, sosiologi Joensuusta. Hänen porukkansa julkisti Tiedekulmassa 14.11.2019 kirjan Huiputuksen moraalijärjestys. Ollaan ylpeästi ja iloisesti luusereita, Koski sanoi. En hae enää rahaa yliopistolta tai säätiöiltä, hän jatkoi. Heidän Huippu-kirjansa ei kiinnostanut ainoatakaan Helsingin yliopiston ihmistä. Yliopisto – Senaatti – Säätytalo – pyhä kolminaisuus, trinity.

Kansaa he usuttavat huvipuistoihin. Toiset eivät pääsisi tieteellisiin seminaareihin. Menkää suolle, te ministerit ja päättäjät, siellä teille riittää suojeltavaa ettekä tartuta ketään.

 

Hyvinvoinnin vai pahoinvoinnin aika?


Miksi Kansanterveyslaitoksen (KTL) nimi muutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseksi (THL). Miksi nimeen piti ympätä sana hyvinvointi? Göbbelsmäistä. Nimike Kansanterveyden laitos on tehtäväkuvaa vastaava, kansanläheinen ja ymmärrettävä nimi, ilman poliittista sävytystä.

THL:ää perustettaessa Stakes lakkautettiin, hyvinvoinnin tutkijat heitettin työttömiksi, nyt heitä pyörii masennettuina Tiedekulmassa. Siinä teidän hyvinvointinne.

 

Kuka porautuisi syvemmälle?


Ihmisten lokeroinnin, mekanisoinnin, alamaistamisen ja kohteistamisen alkujuuri on syvällä nykyisen sivilisaation (talouden) perustassa. Pinnalle se pulpahtaa hoivan ja palvelun kaltaisina käsitteinä.

Palastellut ja tuotteistetut ihmisryhmät (70+) on muotoutettu liiketoiminnan raaka-aineeksi. Mikään ei kuvaa tätä paremmin kuin nykyinen vanhusten hoito. ‘Hoitokodeissa’ yksinäistetyt ikäihmiset viruvat. Attendo, Mehiläinen ja muut laskuttavat kuntaa eli meitä. Elinkeinoineen, bisneksineen tämä rakennelma, politiikka- ja maailmankuva ansaitsee kadota. Vanhusten luonteva paikka on elää osana totunnaista ihmisyhteisöään, olemuksellista elämää, toimia maailmassa, hoitaa ja rakentaa maailmaa, olla poliittisia toimijoita. Nyt heidät mitätöidään, työnnetään sivuun, vaiennetaan, unohdetaan, eristetään. Ekonomistien maailmankuvassa he eivät ole työllisiä, eivät tuota verokertymää, ovat tuottamattomia, hyödyttömiä, tyhmiä, halvalla pantavia, spitaalisia, koronia. Miksi Hetemäki, Marin ja hallitus sanovat ettei koronaa pidä hidastaa liikaa? Ei ole kaukana ajatus että vihdoinkin pääsemme tuottamattomista halvalla eroon (twitterissä tätä on kuultu nuorten suusta). Hallitus voisi palkata kiertävän tartuttajan.

On kohtuutonta toivoa, että ministeriraasut yltäisivät kummoiselle syvyystasolle, he takaavat ja pankit jakavat. Syvemmän ymmärryksen kehittely kuuluu sivistyneistölle ja pitäisi kuulua yliopistoväelle. Heikolta näyttää, Suomessa ainakin. Akatemioita ja akateemisia kiinnostaa rahvaan lukutaito (etteivät haksahda populisteiksi), nuorten taloustaidot, sijoitusvinkit, yliopistopääomien tuotto, rokkenroll, rokkilähtöinen tiedeneuvonta.

 

Munkkilatinan paluu


Macchiavelli elää. Vallankäyttö kehittää ympärilleen hautavallin, rahvasta karkottavan uuskielen. Hybridistrategia, uusi normaali, kahden metrin maailma, fyysinen etäisyys, testaa jäljitä eristä.

Moniko ymmärtää? Mitä on hybridi? Ei sitä kuulukaan ymmärtää. Riittää kun olet häpeissäsi ja hiljaa.

Keskiajalla papit saarnasivat latinaksi. Oli aurinkokuningas. Oli kunnioitettu augustus. Jätin jälkeeni marmorikaupungin, hän sanoi. Proletariaatin diktatuuri. Lebensraum. Arbeit macht frei. Hybridistrategia.

Strategia on sodanjohdon kieltä. Sotatila, valmiuslaki, kaikki valta senaatilla. Mobiili kirjaa jokaisen askeleesi, ”pyrimme saamaan sen käyttöön kesäksi”, iloitsevat Marin ja Ohisalo. Poliittinen kokonaisharkinta, tuo sana lie poimittu Unkarin Orbanilta. Ikäihmisten suojelu. Tiedustelulait. Ohisalon turvallisuusstrategia. Afrikan terroristien likvidointi.

 

Oikeusperusteiden uusiutuminen


Oikeusajattelu on aika ajoin uusiutunut. Hammurabin lait, Solonin taulut, roomalainen oikeus, moderni valtio (mitä ihmettä liekään), klassisen taloustieteen juridisointi, ihmisoikeuksien julistus, Euroopan sosiaalinen peruskirja. Onhan niitä.

Uusiutumisen aika on jälleen käsillä. Peruslähtökohdaksi sopii tämän kirjoituksen alussa sanottu: eläminen olemuksensa mukaisesti. Tiedän että akateemisen väen kuuluu tässä kohtaa päästää hörönauru. Muka essentialismi, olemusajattelun henkiinherätys, niinkö, Aristoteleenkö pitäisi palata. Tietyllä tavalla, ehkä. Kuva kirkastuu kun asetetaan rinnalle nykyiset käytännöt, ihmisten eläimellistäminen mm. vanhuspalveluissa. Mieluummin ihmisolemus.

Kai muitakin sanoja löytyy. Luontaisoikeus. Ihmisoikeuksien julistus. Siinäpä se.

Näin, lopulta löysimme hallituksemme kaipaaman uuden normaalin: olemusoikeus.

 

Lähteitä ja lukemistoa

Ylen A-studio 4.5.2020. Mukana gerontologian professori Marja Jylhä.

Sixten Korkman: Kestämmekö koronakriisin? Nyt Suomen pitäisi olla valistuneesti itsekäs. HS 5.5.2020.

Jari Jolkkonen: Martti ja minä. Reformaattorin tarina. Esitetty viimeksi 13.4.2020. Yle Areena.

Koronakriisin vaikutukset ja suunnitelma epidemian hallinnan hybridistrategiaksi (Hetemäen johtama ryhmä).

Huiputuksen moraalijärjestys. Vastapaino 2019. Kirjan julkistus 14.11.2019 Tiedekulmassa. (Paikalla ei ainoatakaan Helsingin yliopiston henkilöä. Kirjoittajia muista yliopistoista kymmenkunta. Mitä tästä päättelemme).

Juhani Kahelin: Ihmisten ja mannerten liikunnot. Kuvat ja mielikuvat.

 

5.5.2020 Juhani Kahelin
kirjoittajan muut tekstit: www.essee.net