Jos olisin liikenneministeriKeskisuomalainen kertoi vihreiden havittelevan seuraavaan hallitukseen ympäristö-, liikenne- ja opetusministeriä. Aloin miettiä, kuka olisi mikäkin ministeri ja mitä asioita he ajaisivat. Yhdessä suhteessa kauhistuin: vihreä opetusministeri. Se olisi jotain hirveää. Muistan, miten Ville Niinistö käyttäytyi yliopistolain yhteydessä. Mutta palataan siihen myöhemmin ja pohditaan nyt liikenneministeriyttä.

Otetaan Suomen kartta käteen. Missä päin risteilevät radat? Missä ja miten niiden olisi järkevää risteillä? Huomaamme kummallisia mutkia, koukeroita, pohjukoita, pistokkeita. Lahden oikorata oli hyvä, lisää sellaista.

Suomen voisi sipuloida, rakentaa useampi sisäkkäinen koko maata kiertävä kehärata. Saakoon Helsinki oman pikku pisaransa. Sen peilikuviksi rakennetaan isommat pisarat.

Pisara 1 kiertää kehää Helsinki - Lahti - Mikkeli - Pieksämäki - Jyväskylä - Jämsä - Lahti - Helsinki. Lahdesta vetäistään oikoradat Mikkeliin ja Jämsään. Tällöin koko kierros hurahtaa muutamassa tunnissa. Eteläinen sisäsuomi on näin radoitettu.

Piasara 2 kiertää kehää Helsinki - Mikkeli - Kuopio - Kajaani - Oulu - Seinäjoki - Tampere - Helsinki. Mahdollisesti myös idempää eli Joensuun kautta.

Pisara 3 kiertää laajinta kehää Helsinki - Kuopio tai Joensuu - Kajaani - Kemijärvi - Jäämeri - Kolari - Oulu - Helsinki.

Junat olisivat nopeimman tekniikan junia. Nämä kolme kehää kattaisivat pitkän matkan ja osin lyhyenkin matkan liikenteestä valtaosan niin henkilö- kuin tavaraliikenteessä. Auton tarve vähenisi ympäri maata.

Pohjois-Suomeen on putkahdellut kaivoksia sinne ja tänne. Malmia kuljetellaan jalostamoihin ja tuotteita edelleen. Metsät levittäytyvät ympäri maata. Myös väestön on parempi levittäytyä eri puolille maata eikä tiiviyspakata uinahtelemaan ja sairastelemaan Helsingin seudulle.

Jäämeri on Aasian liikenteen uusi valtti, rata sinne pikavauhtia, ehkä Sallasta eteenpäin.

Vielä voitaisiin miettiä muutamaa poikittaisyhteyttä.

Tämä olisi aidosti kokonaisekologinen näkökulma Suomeen.

Vihreiden virhe on likinäköisyys. He näkevät vain yhden, enintään pari kolme cityä. Cityt pitäisi rakentaa täyteen myyräntunneleita, metroiksi kutsuttuja. Kallista ja pimeää, vailla päivän valoa. Epätaloudellista, ahdistavaa ja epäilmastollista.

Tehdään sutjakka rataverkko joka sulkee nätillä tavalla kainaloonsa koko maan.