Vartiaisen neuvosta vaarin - lakkautetaan VATT

 

VATTin johtaja Juhana Vartiainen tviittaa: "puolueilla ei ole velvollisuutta huolehtia julkisen alan työpaikoista".

Voisiko paremmin sanoa. Miten olisi Vartiaisen työpaikan eli VATTin lakkauttaminen?

VATTin olemassaoloa kannattaa pohtia oikeasti. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT oli alunperin 1970-luvun suunnitelmatalouden luomus. Eikös nimikin ollut Taloudellinen suunnittelukeskus, Tasku.

Tasku laati valtakunnansuunnitelmia, joiden ideana oli väestön ja elinkeinojen siirrot. Sellainen istui varsinkin demarien pyrkimyksiin. Tänään nuo suunnitelmat löytyvät hyllyn perältä jos sieltäkään, ehkä valtionarkistosta.

Taskun johtaja Eero Tuomainen kirjoitti Postipankin lehteen kaikkitietäviä kolumneja.

Juhana Vartiaisen edeltäjä VATTin johtajana oli Aki Kangasharju, nykyään Nordean pääekonomisti. Nordeassa Kangasharju edustaa tunteetonta oikeistoajattelua.

Juhana Vartiainen, professori Henry Vartiaisen poika edustaa ylimielisyyteen ajautuneita helsinkiläis-akateemisia ekonomistipiirejä. Heille kansa on pelkkää työvoimaa jonka on tarjottava itseään - sitähän se Taskukin ajoi.

Viime vuosina hallitukset, ministerit, VM ja puolueet ovat käyttäneet VATTia suojakilpenä jonka läpi kukaan muu ei mukamas näe. Esimerkki: maan hallitus päätti rakennepakettinsa sisällöstä Säätytalolla klo 15.30, eduskunnan kyselytunnilla klo 16 alkaen ministeri Urpilainen kertoi VATTin laskeneen ettei paketti lisää tuloeroja. Tämän huipputarkan gini-laskelman VATT oli tehnyt puolessa tunnissa Urpilaisen taksimatkan aikana. Eduskunnassa oli sattumoisin yksi edustaja (Markus Mustajärvi), joka huomasi kysellä VATTin laskelmien perään.

Onko VATT tehnyt jotain hyödyllistä?

Paljoa ei mieleen tule. Toki yksi, ihan ansiokas: asuntojen varainsiirtoveron ja sen noston vahingollisuus kansantaloudelle, ihmisten liikkuvuudelle. Tätä selvitystä maan hallitus ei kuunnellut.

VATT laati julkaisun hyvän verojärjestelmän ominaisuuksista, ei huono.

Sen sijaan Kangasharjun johdolla tehty tutkimus kuntapalveluiden tuottavuudesta edusti ekonomistien konemaista putkiajattelua häivyttäen toisenlaisten kysymysten mahdollisuuden.

"Hallitus minut nimitti, sen virttä siis laulan", sanoo Vartiainen.

Tarvitaanko VATTia?

VATT edustaa äärimmilleen vietyä muka-asiantuntijuutta, professiota, finansseista ja talouden ylärakenteista rakentuvaa maailmankuvaa. Laajempien piirien osallisuuden tai kansalaiskeskustelun ruokkija VATT ei ole, ei vaihtoehtojen esillenostaja. Sellaistakin voisi olla kuten VATTin kanssa samalla käytävällä majaileva EuroThinkTank, joka tuotti kirjan Euron tulevaisuus.

Voisiko valtion taloudellisen tutkimuksen demokratisoida, muuttaa osallistavaksi ja verkostomaiseksi? Nyt se olisi helppo tehdä, kun puolueilla ei - Vartiaisen todistamalla tavalla - ole velvollisuutta huolehtia julkisen alan työpaikoista. 

Saman tien on kysyttävä muidenkin eduskunnan ympärille (hallinnollisesti tai fyysisesti) pesiytyneiden laitosten demokraattisuutta. Selvitystarpeessa ovat UPI, VTV ja VATT, ehkä muitakin.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vartiainen%20twiit-21317