Klikkaa kuvaa


Kuuba -kuvasto 2009
mitä sieltä opimme


- atrium, santeria, kookos, karsti, meri -


Sokeritehtaan tyttö.


Havanna - karibian helmi, tropiikin nizza.


Kuuban Aleksis Kivi vai Snellman? Ehkä molempia, siltä väliltä. Kirjoitit runon Quantanamon tytölle. Kuvissa olet ilman pyssyä, mietteliäs. Kiersit naapurimaissa puhumassa Kuuban puolesta, perustamassa lehtiä. Toimit ja runoilit. Kuuba teki sinusta kansallissankarin, tuskin aiheetta. Tänään koululaiset marssivat Havannan halki syntymäpäivänäsi.
Jose Marti.


Jose Martin syntymäpäivä.


Katu- ja tienvarsinäkymiä.


Suomen tiede maailman huipulla, karibian yllä. Mihin Aalto-yliopistoa enää tarvitaan?
Mikä Havannasta puuttuu, sellaista mikä yleensä löytyy kaupungeista?

Tutkijan kysymyksen voimme laajentaa Kuubaa koskevaksi. Mitä erityistä Kuubassa on tai mitä ei ole?
Oman politiikkansa ja maailman tapahtumien heittelemänä Kuubassa on ajauduttu ratkaisuihin, joista kenties voi ottaa oppia nyt kun sosiaaliset ja ekologiset ongelmat eri puolilla planeettaa vyöryvät päälle.

  • Kuuba on paljolti välttynyt USA-lähtöiseltä finanssikriisiltä, kiitos kauppasaarron
  • Neuvostoliiton romahdus pakotti Kuuban luomutyyppiseen viljelyyn
  • Ruuan puutteen takia Kuubassa yleistyi yhteisöllinen kaupunkiviljely, mikä jatkuu yhä
  • Kuuba ei ole kokenut kehitysmaiden väestöräjähdystä, nyt väestö jopa vähenee
  • Väestöä ja taloutta ei ole keskitetty Havannaan muiden alueiden kustannuksella
  • Maaseudulla voidaan hyvin, siellä on piileviä varantoja - näin meille kerrottiin
  • Yliopistokoulutus kerrotaan hajautetun kaupunkeihin ympäri maata - Suomessa keskitetään
  • Henkinen perusta on rakennettu laveaksi: lukutaito, peruskoulutus, perusterveys, pitkä elinikä. Kuubassa on luotu laaja kansansivistyksellinen pohja eikä ole lähdetty huippujen suosinnan tielle kuten Suomessa tänään. Suomessa yleissivistys ja perusturva nähdään peräti rasitteina, luovuus ja innovointi monopolisoidaan yritysvetoisille shokeille ja vastaaville, yhteiskunta hajoaa sosiaalisesti.


Muinaisasukkaiden maalauksia luolan seinillä. Kalkkimaan rehevä kasvisto laskeutuu kattoaukosta.
1800-luvulla samassa luolassa piileksi karanneita orjia. Kuubassa orjuus lakkautettiin viimeisimpänä amerikoista. Ökyrikkaasta Cespedesistä tehtiin vapauttamisen sankari, poikansa uhraten. Entä me tämän päivän suorittajat, postmoderni orjuus?


Santeria. Älä koske.


Korttelikomitea, vallankumouksen puolustusta. Juhla-asuihin sonnustautuneina nautimme ohjelmasta pimeän kadun reunamalla, viipale leipää. Aiheeseen perehtymistä CDR-museossa (Comités de Defensa de la Revolución).


Havannassa romahtaa talo lähestulkoon kerran päivässä. Kuvan 2 keltainen talo oli romahtanut surmaten ryöstelijän, nyt se on restauroitu hotelliksi. Vanhan Havannan restaurointi etenee hyvin, sillä osa hotellien tuloista ohjautuu suoraan restaurointiin, osa tuloista menee alueen kouluille. Käytäntö siis opettaa irti valtioriippuvuudesta? Aikoinaan DDR:ssä ja nyt Havannan laitamilla liikkuessa kysyy väkisin, miksi ihmeessä ihmiset eivät kunnosta noita taloja.


Batistan aikaan 1950-luvulla Havannaan suunniteltiin 4 miljoonaa asukasta vuodelle 2000. Vanha Havanna olisi purettu ja rakennettu modernisti. Luostarin purkamisesta aloitettiin, pilkottamaan jäi vain torni (vasen kuva). Ullkomainen pankki ehti rakentaa tyhjäksi jääneen pilvenpiirtäjän (kuva 2). Nykyisen vallankumousaukion varteen pystytettiin ministeriörakennuksia kuin virastoja Merihakaan (kuva 3). Tänään Havannassa on runsaat 2 miljoonaa asukasta. Kuuba on hajauttanut asutusta ympäri saarta, ei ole lähtenyt Batistan ja suomalaisen metropolipolitiikan tielle, imemään väestö Havannaan. Maailman Luonnonsäätiön mittareilla (jalanjälki + Human Development Index) Kuuba on maailman edistynein maa. Kuubalaista ekologiaa, mikä liekään syy?


Edistyykö edistys? Joskus Havannassa on ollut järeä viemäriverkosto (vasen kuva). Sadevesi kerättiin atriumpihan kaivoon ja käytettiin tarkasti hyväksi (kuva keskellä). Avoviemäri Cardenasin kaupungissa tänään.


Kolumbuksen hautausmaa. Valo verhoutuu. Kuvien takaa löytyy herkkiä tarinoita.


Kuuban virallisia totuuksia et pääse pakoon. Entä kirjallisuus ja kuvataide? Kuubalaisen taiteen museo oli hienompi kuin Kiasma. Siellä oli näyttely, jossa kritisoitiin ja ironisoitiin virallisia totuuksia. Tuottavuus oli ahdettu pienen pieneksi liruksi lapion peräpäähän. Kuuban lippu oli saanut uuden muodon ja uudet värit. Sankarit Martista alkaen olivat vääntyilleet kuin picasso konsanaan.
Nykykirjailija Abilio Estevezin romaani 'Sinun on valtakunta' on kirja johon tarttuu yhä uudestaan. Se kuvaa runollisesti ihmisten tuntemuksia, saarta, merta, elämän katoamista. Meri, autio maa. Nettikirjoittaja (me hölöttäjät) Yoani Sanchez sai espanjalaisen Ortega y Gasset -journalistipalkinnon.


Cardenasin kaupungin julkinen liikenne, taksit ja linjavuorot toimivat uusiutuvalla energialla.
Linjakyytiin mahtuu 10 matkustajaa ulkolaidoille.


Historia heidät hylkäsi. Bacardin entisen pääkonttorin torni, hotelli Plazan katolta nähtynä (vasen kuva). Neuvostoliiton suurlähetystön torni kohosi yhtä uljaana. Bacardi pakeni Batistan myötä Pyhien tasavaltaan.1980-luvulla Kuuba ruokki kansansa Neuvostoliiton tuella. Neuvostokaupan loppuminen toi syvän kriisin Kuubaan kuten Suomeenkin.
Tammikuussa 2009 Raul Castro vieraili Moskovassa. Energian ohella sai lupauksen maatalous- ja rakennuskoneista, ovat taatusti tarpeen. Kauppasaarrollaan USA ajaa itsensä paitsioon. Pehmeän avautumisen ja yhteistyön tie olisi molemmille hyväksi. Obama, hoksaatko?
Joku sanoi, että Kuuba on kautta historiansa jumittunut milloin mihinkin jäännösideologiaan. Kohtalotovereita siis ollaan, Kuuba ja Suomi, rajamaita, reunaideologioita, historian jäännöksiä.Vai kulttuurisen rikkauden uusia kehtoja, vuorovaikutuksen saranoita?


Havannan sanotaan olleen jenkkien pelikasino. Hotelli Nacionalin uljaus ei ole kadonnut. Hotelli Plazan ikkunat lyötiin vallankumouksen päivinä säpäleiksi.


Varadero on hiekkasärkkä. Rantahotelleja, liekö jo sata, uusia kyhätään, mustien orjien jälkipolvet niitä rakentavat. Saisitko viikon kulumaan all inclusive -hotellissa, täysihoito juomineen, 1700 euroa? 2 miljoonaa turistia käy vuodessa Kuubassa. Mikä on tällaisen matkailun kulttuurinen anti ihmiskunnalle? Valtiollista merkantilismia, mitä muuta? Ulkomaiset yhtiöt haistavat ensilinnun edun. Mitä sanottavaa on suomalaisella kulttuurimaantieteellä?


Kiinan tie häämöttää? Oletko Hongkongissa vai Havannan yksityistetyllä rantamalla? 50 vuotta vallankumousta.


80-luvulla Neuvostoliiton tuella maata viljeltiin intensiivisesti lannoitteilla. Maaperä köyhtyi. Jäljellä on pensastunutta savannia. 1990-luvulla kansaa vaivasi nälkä. Ihmiset keksivät kaupunkiviljelyn, se kelpaisi ekologiseksi malliksi muulle maailmalle. Ruokapulan takia viljelijät saivat oikeuden myydä tietyn osan tuotteistaan, niinpä maaseudulle on kertynyt piilevää ostovoimaa. Keskisessä Kuubassa on Latinalaisen Amerikan laajin yhtenäinen sitrusviljelmä.


Kuuban sokeritalouden historia tuo raakuudessaan mieleen Suomen metsätalouden. Sokeriplantaasien tieltä katosivat Kuuban metsät. Afrikasta tuotiin orjia ties miljoonittain. USAn kauppasaarron alettua 1961 sokeritalous romahti, jäljellä on kummistustehtaita kuten botniat ja kymit Suomessa. 1980-luvulla Neuvostoliitto osti sokeria ja antoi halvalla öljyä ja lannoitteita, kunnes sekin yhteistyö romahti. Tänään Kuuba ei pysty kilpailemaan EUn juurikassokerin tai Brasilian sokerin kanssa. Sokeriruokopelloille istutetaan sitruspuita.
Nyt Kuuba saa öljyä Venezuelasta lääkäreitä vastaan. Sinänsä edistyksellistä: viedä tietämystä ja palveluja, niitä Argentiinan tytär Kirchnerkin kävi Kuubasta tinkaamassa.
Öljyn saatavuus ja hinta on heitellyt Kuubaa sinne ja tänne. Entä sokeriruoko, lähestulkoon pelkkää energiaa? Valtion maatalousmaasta kai puolet on savannina. Suomessa uusiutuvaa energiaa yritetään nyhtää ruokohelvestä ja kesantopelloilta.
Uusiutuva energia ja ravintokysymys? Öljyn ja ruuan hinnan noustua vuonna 2008 rajuimmat ruokamellakat koettiin Kuuban naapurisaarella Haitissa, joka oli noudattanut IMF:n oppeja. Joku arvioi, että Kuuba voisi ruokkia koko Karibian.
Suomi, innovaation huippumaa temiläisten mukaan voisi rikastuttaa tietämystään tropiikin ravinto- ja energiakysymyksillä. Unohtakaa valtausmentaliteetti, finprot, tekesit ja sitrat - sellaista Kuuba on kokenut tarpeeksi. Ei, vaan avoimen lähdekoodin pohjalta, wikipediahengessä. Uudenlaista vuorovaikutusta, ihmiskunnan yhteyden tunnetta, luovaa matkailua.


Sikojen lahti, Playa Giron. Fidelin tulenjohtopaikka 30 kilometrin päässä sisämaassa, soiden takana. USAn armeijan tukemista 1500 maihinnousijasta parisataa kuoli, loput vaihdettiin lääkkeisiin. Arvioivatko maihinnousijat kansan mielialan väärin, kansa ei liittynytkään entisten bacardien puolelle. Hiekkarannan betonimuuri tänään - suoja haita vastaan vai uusia maihinnousijoita vastaan?


Täällä olisi oleillut pitempäänkin, periferinen pikkuhotelli mökkeineen Sikojenlahden suulla. Aurinko laskee Karibian mereen.


Fidel, Raul, Che, Hugo, Evo.
Vasemmistolaisen tien muotoutuminen Latinalaisessa Amerikassa polveilee sinne ja tänne. USA kokee haasteikseen Lähi-Idän ja Aasian, kimeriikan, hyvä jos mainitseekaan eteläistä suuntaa.


Batista, Reagan, Bush vanhempi - kuubalainen kiitos kullekin. Mistähän historia Obamaa kiittäisi?


Batistan palatsi - yhtä tyhjä kuin eduskunnan valtiosali. Laatta parvekkeella kertoo vallankumousarmeijan organisoinnista vuonna 1959. Aukio palatsin ja Havannanlahden välissä palveli sekä Batistan että Castron julistuksia.


Mitä jäi kaipaamaan

Matkamme suuntautuminen kentälle, maantietoon, kulttuuriekologiaan, sivukaduille ja periferiaan oli kiitettävää. Sellainen on harvinaista ja epämuodikasta, mutta antoisaa. Suomessa ollaan niin maailman huipulla, aalloilla, shokeissa, finansseissa, abstraktioissa.

Silti matkan edetessä alkoi kaivata myös tieteen, teorian, hengen, politiikan maailmaa. Piipahdus Havannan yliopistolle? Mitä siellä tehdään, mitä tutkitaan, mikä on ilmapiiri? Mitä on Kuuban tiedepolitiikka? Suomi on nykyään pelkkää innovaatiopolitiikkaa. Kuubassa olisi innovaatioille tarvetta. Tieteenpäivillä 2009 professori ehdotti Suomen metsien päätuotteeksi globaalia ilmastopalvelua. Kuubahan voisi tehdä sokeriruo'ostaan ilmastopalvelun? Kuuba kokemuksineen voisi olla laboratorio niinsanotuille sosiaalisille innovaatioille, korttelikomiteoita Vantaalle.

Paluumatkan harmittelun aihe oli, kun en uhrannut 8 vaivaista pesoa ostaakseni kirjan, jossa kuubalaistutkijat pohtivat maansa tulevia haasteita. Ei löydy kirjaa verkosta. Netin avautuminen on yksi Kuuban haaste. Pelkoko sen estää?


Kuvat ja teksti: Juhani Kahelin
Kiitän Suomen tiedetoimittajain liittoa matkajärjestelyistä ja taloudellisesta tuesta sekä matkalla mukanaolleita virikkeistä.