Jouko Jokinen Atte Jääskeläisen seuraan

 

Ylen Aamu-tv:ssä 8.5.2020 Janne Saarikivi moitti Marinin hallituksen viestineen harhaanjohtavasti korona-kielloista. Oma tuntemukseni kertoo samaa.

Harhaanjohtavuuttakin pahempaa on eliittien viestinnästä henkivä ylimieli ja kaikkivaltius. Hallituksen asettaman Vesa Vihriälän työryhmän mietinnössä ylenkatse meitä tavallisia kohtaan kukkii joka rivillä. Me emme tiedä mitään, me emme ymmärrä mitään, meitä pitää johtaa kovalla kädellä valtion ja hallituksen toimesta, Vihriälä toistelee joka käänteessä. Nykyeliittiä läpäisee ylimielisyyden asenne. Tämä koskee mediaa, hallintoa, talouden johtajistoa, politiikkaa, yliopistojen johtajistoa, useimpia ‘työelämäprofessoreita’.

Ylimielisyyden aaltoa vastaan on noustava, tässä ja nyt.

Yle ei julkaissut Janne Saarikiven kolumnia. Yle-uutisten päällikkö Jouko Jokinen vyöryttää kaunopuheisia syitä: median vastuullisuus, laadukas journalismi, totuudenmukainen tiedonvälitys, päällekkäisyyksien välttäminen. Retoriset oppinsa Jokinen näyttää saaneen HS:n Kaiukselta.

Todenmukaiseksi journalismiksi tässä asiassa koen Janne Saarikiven esittämät moitteet.

On syytä palauttaa mieliin, mitä tapahtui Ylessä muutama vuosi sitten, Juha Sipilän ollessa pääministeri.

Yle-uutisten päätoimittajana oli tuolloin Atte Jääskeläinen. Kerrottiin, että Yle hyllytti Sipilää kritisoivia juttuja ja painosti toimittajia. Pääministeri Sipilän Jääskeläiselle lähettämien viestien takia Yle-uutisten, Aamu-tv:n ja A-Studion juttuja peruttiin. Ruben Stiller sai varoituksen. Susanna Päivärinta irtisanoutui syyttäen Jääskeläistä sensuurista ja kovasta johtamistyylistä. Pari toimittajaa oli eronnut jo aiemmin sensuurisyytösten kera. Lopulta Jääskeläinen joutui itse eroamaan. Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhemsson sanoi Jääskeläisen eron syyksi työrauhan säilyttämisen.

Asia on Ylen sisäistä kinastelua laajempi. Kuvaava esimerkki oli A-studio 13.5. Ohjelmaan pyydettyjen esiintyjien joukkoa ei yksipuolisemmaksi saa. Studioon oli pyydetty kolme samanhenkistä ja samanmielistä ekonomistia: Vesa Vihriälä, Heidi Schauman ja Mika Kuismanen. Ohjelma täydentyi muilla samanmielisillä: Markku Ollikainen ja Mari Pantsar.

Populistinen vyörytys Ylen sisällä etenee myös piiloisemmin. Keitä valitaan kolumnisteiksi? Kenen kolumni sensuroidaan? Kuka kolumnisti haukkui meitä viemärirotiksi? Kuka kolumnisti nimetään samantien toimittajaksi, kohta uutispäälliköiksi, ties pääjohtajaksi, eva-henkiset siltamäet. Miksi Jouko Jokisen kaveri Matti Apunen – Aamulehden päätoimittajia aiemmin molemmat – opettaa meitä vuodesta toiseen joka viikko Ylen Aamu-tv:ssä? EVAn paneelissa Jokinen ja Apunen myhäilevät vierekkäin, vitsailevat keskenään. Miksi yksi ja sama nainen kertoo televisiossa joka ilta ‘mitämietitronja’. Olisihan meitä muitakin miettijöitä 5,5 miljoonaa.

Ylen aamu-tv on kikattelua, popismia ja valtaeliitin myötäilyä. Välillä joutuu vilkaisemaan mitä MTV:n aamu tarjoaisi. Voi miten järeitä aiheita ja ennen kaikkea – tämä on tärkeintä – kriittistä toimittamista, kiitos Ivan Puopololle.

Yle on valtaeliitin myötäilijä ja propagandisti. Tässä suhteessa Unkari ja Suomi ovat tasan yksi yhteen.

Yle on romahtanut älyllisesti. Yle-verolla meidät pakotetaan kustantamaan tämä epä-älyn pesäke.

Yliopistot, varsinkin Helsingin yliopisto peesaa tätä ylimielen aaltoa. Ylen hallituksen puheenjohtaja on Thomas Wilhemsson, professori ja aiemmin yliopiston kansleri.

Jouko Jokiselle suomme Atte Jääskeläisen tenure trackin. Vierailevaksi tutkijaksi Oxfordiin tai Lappeenrantaan. Mieluiten työelämäprofessoriksi Tampereen yliopistoon, Apusen, Vihriälän ja mediatutkija Janne Seppäsen lounasseuraksi. Rehtori Mari Walls hänet nimittää, perusteilla ei ole väliä ja ne ovat salaisia. Puolue-edustajilla naisitettu yliopiston hallitus siunaa huippuvalinnan.

Harhapuhuvan Marinin hallituksen päästämme Anneli Jäätteenmäen seuraan.


Lähteet, viitteet

Ylen aamu 8.5.2020. Jälkiviisaat (mm. Janne Saarikivi).

Jouko Jokinen: Emme osta kaikkia meille tarjottuja juttuja. HS 14.5.2020.

Ylen A-studio 13.5.2020 (Vihriälä, Schauman, Kuismanen, Ollikainen, Pantsar).

Atte Jääskeläinen. Wikipedia.

Talouspolitiikan strategia korona-kriisissä. Vihriälän työryhmän mietintö.