1,8 miljoonaa koditonta sekä VATT ja Janne Tukiaisen sosiaalirasismi


On huonolaatuisia ja hyvälaatuisia ääniä. Kaikkien ei tarvitse uurnille vaivautua. Niiden jotka eivät ota asioista selvää, on parempi pysyä vaalipäivänä kotona. Äänestäjien määrä ei kerro äänten laadusta. Vaalien tehtävä on valita päättäjät. Yksikin ääni olisi tarpeeksi.

Onko puhuja uusrasistinen järjestö, äärioikeisto vai peräti perussuomalainen? Ei, ei mikään niistä. Puhuja on Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, erikoistutkija Janne Tukiainen. Äänestäjillä ei kuulemma ole oikeaa tietoa.

Surullinen ajankuva, luottamus on mennyt ja kyynisyys tullut, sanoo Heikki Paloheimo (HS 30.10.).

1906 Jooseppi vaelsi korpien takaa. Sata vuotta myöhemmin herrat maiskuttivat shampanjaa oopperassa Joosepin kunniaksi. Nyt samat herrat sanovat: pysykää impivaarassa, pysykää ryysyrannassa, älkää tulko koppiin, laatua laskemaan.

Suomessa on nyt 1,8 miljoonaa koditonta. Kodittomia kutsutaan kansaksi, populaksi. Ehkä me kodittomatkin vielä kodin löydämme, vaikka se olisi risumaja. Lähdemme etsimään:

Vantaalla äänestämässä kävi 51 % äänioikeutetuista. Vantaalaiset ovat siis Vatti-Jannen oppilaita.

Kansanvallasta tulee yhä harvempien valtaa (HS pääkirjoitus 30.10.).

Espoossa perussuomalaiset eivät parantaneet asemiaan, koska sosioekonomisesti Espoo ei kuulu heidän vahvimpiin alueisiin. Espoo on hyvätuloisten ja hyväosaisten kaupunki. Mikään ei muutu Espoossa, sanoo HS.

Perussuomalaisten oikeistosiipi on vahvistunut sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavien valtuutettujen kustannuksella, sanoo HS. - Jaahas, onko todella näin? Se olisi Suomen kansalle suunnaton menetys. Viimeinen valonpilkahdus politiikan kentällä, perussuomalainen humanismi ja eettisyyden taju, sekö olisi nyt sortumassa. Ei ikinä, ei ikinä. Tarjoudumme näiden sosiaalieettisten avuksi, kelpaako apumme teille. Tämä olisi meidän kotiinpaluumme.

Pohjois-Karjalassa kansa puhuu maaseudun puolueen uussyntymästä. Nyt meillä on jo tuplakoti.

Mitä HS kertoo vihreistä? Vantaalla putosivat neloseksi, Oulussa kuudenneksi. Helsingissä äänestäjät panivat puolueen sijasta kiertoon vihreiden valtuutetut, peräti kahdeksan putosi. Puolueen avainpaikoilla olleet henkilöt (Ville Ylikahri, Elina Moisio) eivät uusineet paikkojaan. HS kysyy, oliko kyseessä äänestäjien protesti liian läheisestä yhteistyöstä kokoomuksen kanssa. - Kuka tuota epäilisi.

Espoossa ylintä valtaa käyttää kokoomus 36,1 prosentilla. Aisaparina jatkaa vihreät (sanoo HS). Vilkaisu äänimääriin kertonee, että Espoon vihreissäkin suhteellista takapakkia ottivat kokoomusfanit, suursijoittajien, start uppien ja Aallon etujen ajajat (Karimäki). Lopun alkuako?

Vihreiden perustulomallilla (joka ymmärrykseni mukaan suosii isotuloisia) ovat vaaleissa kautta aikain ratsastaneet Ylikahri, Karimäki ja Ville Niinistö. Niinistö ei enää alentunut edes ehdokkaaksi.

Helsingin yliopiston Hanna Wass näkee äänestysinnon laskun heijastelevan laajempaa eriarvoistumiskehitystä.

J. Sakari Hankamäki luetteloi blogissaan syitä, miksi kokoomusta äänestettiin. Minua vakuuttaa eniten kaksi: vaalien ja karnevaalien yhdistäminen sekä vastarinnan kanavoituminen osallistumattomuudeksi.

- Hetkinen, karnevaaliäänestäjät! Eikö Vatti-Janne varoittanut juuri heidän kaltaisista käskien sellaisten pysyä kotona, jotta vaalituloksen laatu ei laske.

Uusi poliittinen markkinarako, kirjoittaa Tuure Piittinen. Me 1,8 miljoonaa koditonta. Poliittisten asetelmien uusjäsennys alkaa tänään.

Mitä muuten VATTin johtaja Juhana Vartiainen sanoi kotiäideistä? Toisin kysyen: missä muhii sosiaalirasismi? Valtion ylimmässä johdossa.