Ihmiskunnan älyllinen kaari - havaintoja"Yhdysvalloissa on valtava määrä kahlittua pahoinvointia. Ihmiset ovat kuvottuneita. Rikkaat ovat olleet vapaamatkustajia 30 vuotta. Uskoin Obaman tekevän syvällekäyvempiä muutoksia. Sekä republikaanit että demokraatit ovat väärillä jäljillä."

Näin sanoo Jeffrey Sachs, Earth Instituutin johtaja New Yorkissa. Hän on julkaissut kirjan The Price of Civilization.

Onko eroa Suomen ja USAn politiikalla? Eipä taida olla. Ellei Suomen politiikka ole vieläkin pinnallisempaa ja hyväosaisempaa. Kataisen hallitus antaa isotuloisille 3,3 prosentin "inflaatiotarkistuksen". Hallitus hyökkää kulttuuria vastaan leikkauksillaan. Yksikään hallituspuolueen edustaja ei inahdakaan vastalauseeksi. Hyvä kokonaisuus, he sen sijaan hokevat.

Ihmiskunnan älyllinen kaari on tehnyt kuperkeikan. Adam Smith otsikoi kirjansa The Wealth of Nations. Sachs otsikoi kirjansa The Price of Civilization.

Maailman uudistumisen aineksia on haettava syvemmän kulttuurianalyysin kautta ja universaalien periaatteiden kautta: yhdenvertaisuus, laajapohjaisuus. Huippuihin keskittyminen Kataisen hallituksen tyyliin joka ikisellä rintamalla - kunnat, yliopisto, tiede, kulttuuri, tulot, varallisuus - on housujen kastelua.

Taloussanomien kirjoitus Jeffrey Sachsista
Earth Institute
Oikeudenmukaisuusfilosofi Thomas Pogge
Ennuste vuodelle 2012 (Trends Research)
"Kapitalismi kaivaa hautaansa" (Roubini)
"Aloitte pankkien orjiksi" (Spiegel)