Mitä ovat Ylen tarkoittamat hörhöt ja öyhöttäjät?

 

Ylen ohjelmassa Merkkien salat toimittaja Ella Kanninen puhuu hörhöistä ja öyhöttäjistä osana uushenkisyyden kenttää (linkki).

Mitä ovat öyhötys ja hörhöys? Keihin sanoilla viitataan?

Twitterissä öyhötys-sanaa viljellään suruttomasti. Käyttäjiin lukeutuu osa sivistyneistöä, myös yliopistotutkijoita aina kansainväliseen filosofian huippuun itsensä lukevia myöten. Sanan sisällön he olettavat itsestäänselvyydeksi ja kaikkien yhtä lailla tietämäksi. Itse he tarkoittanevat jotain äärevöitymistä, mitä se sitten onkaan.

Nyt öyhö ja hörhö ovat päässeet Ylen sanastoon. – Arvoisa Yle, tutkijat ja filosofit, eikö julkiseen ja tieteelliseen kielenkäyttöön kuulu sanojen ja käsitteiden jonkinasteinen täsmällisyys ja yleisesti jaettu käsitys siitä mihin ja keihin sanoilla viitataan.

Öyhöttäjä ja hörhö ovat vahvasi leimaavia sanoja. Niillä viedään kohteilta ihmissarvo. Sanoilla luodaan vastakkainasetteluja, ohjataan ja rajataan yleistä keskustelua tai tukahdutetaan se.

Tuollaisten sanojen käytön voi rinnastaa seksuaaliseen häirintään. HS:n pääkirjoitus 24.7. sanoo: ”Seksuaalinen häirintä on valta-aseman väärinkäyttöä. Sitä on siellä, missä toinen ihminen on toisen alainen tai muuten alisteisessa asemassa.”

Ihmisten tai kansanosan leimaaminen öyhöttäjiksi ja hörhöiksi on valta-aseman väärinkäyttöä silloin kun välineenä on esimerkiksi Yle. Toimittajalla ja medialla on valta-asema johon kohteilla ei ole tasavertaista pääsyä.

Taannoin kansanedustaja Ilkka Kanerva sanoi kannattavansa riittävää äänikynnystä, jotta eduskuntaan ei pääse hörhöjä. Tuon lausuman jälkeen en ole ottanut ainoatakaan Kanervan sanaa vakavasti enkä tule koskaan ottamaan. Sama koskee tästä lähtien toimittaja Ella Kannista.

Toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan johdolla Yle masinoi vihapuhetta vastaan kampanjan Hyvin sanottu – bra sagt. Onko ihmisten leimaaminen öyhöttäjiksi ja hörhöiksi hyvin sanottu? Kai on pakko uskoa. Mielestäni tuollainen leimaaminen on pahinta vihapuhetta mitä olla voi. Toivottavasti vihapuhelaki saadaan pian jotta Yle ja sen vihapuhe saadaan kitkettyä puutarhasta pois.

Sitra ja kulttuurirahastot masinoivat Erätauko-säätiön. Sen tarkoitus on ”muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan”. Tehtäväkenttää säätiöllä näyttää riittävän.

Alentavaa leimaamista on myös puhe populisteista. Populismi-syyttelyä on Suomessa viljelty ainakin 50 vuotta. Tänäänkin kansakunnan johtava älykkö lopettaa jokaisen puheensa populistien tuomitsemiseen. Emilia Paloselta (ehkä myös Hanna Wassilta) olen yrittänyt oppia mitä populismilla voidaan tarkoittaa. Joka yrityksen jälkeen olen entistä enemmän sekaisin tai vihainen.

Olenko minä tämän kirjoituksen johdosta öyhöttäjä ja hörhö?

Öyhötyspuhunta on tyhjänpäiväistä, kenties puolin ja toisin. Pahinta on se että niinsanotun sivistyneistön tai tieteenteon tai laatumedian piiristä ei apua ole saatavissa. Kyllästymiseen saakka olen viittaillut fyysikko Carlo Rovellin kirjoihin joissa ihmisten kuvittelua ja ajattelua johdatellaan syvyyssuunnassa eikä jäädä hölöttämään öyhöilystä ja salaliitoista.

 

(aiheesta on keskustelua US-sivustolla)