Euron loppu ja elvytyksen petollisuus

Euron loppu hyödyttäisi kaikkia, arvioi analyysiyhtiö Capital Economics (Taloussanomat). Rahaliiton pitäminen koossa pitkittää euroalueen taantumaa ja suistaa heikoimmat jäsenmaat jopa vuosikymmenten deflatoriseen lamaan ja kurimukseen. Syitä ovat:

  • ylivoimaisen suureksi paisunut julkisen talouden velkataakka
  • talouskuritus pahentaa kriisimaiden jamaa
  • heikko kilpailukyky suhteessa Saksaan
  • pohjoisten euromaiden jääräpäinen tukeutuminen vientivetoiseen kasvuun ja kotimaista kysyntää kuristava talouspolitiikka


Capital Economicsin ennakoimia ratkaisuja ovat kansalliset valuutat, devalvoitumiset sekä velkojen saneeraukset. Yhtenä esimerkkinä mainitaan Suomen vientivetoinen kasvu 1990-luvun laman jälkeen.

Kysymyksiä ja kommentteja:

  • Onko Capital Economicsin analyysi ristiriidaton? Kurittavathan devalvaatiotkin kotimaista kysyntää. Devalvaatiot ovat pakotettuja tulonsiirtoja viennin hyväksi. Kuinka moni pienyrittäjä tuhoutui 90-luvun laman ja devalvaatioiden oloissa?
  • Suomen hallitus ja Jyrki Katainen esiintyivät jyrkän vaihtoehdottomina perustellessaan pankkien ja euroalueen pelastamista, Kreikkatukea, siihen liittyvää saneerausohjelmaa ja valtion velkabudjettia. Nyt Capital Economics esittää tyystin erilaisen näkymän. Kilpaileviin analyyseihin kannattaa vähintäänkin perehtyä, sama koskee opposition näkemyksiä Suomessa.
  • Millaisen politiikan Capital Economics tarjoaisi Suomelle? Devalvaatio suuren velan takia? Ei jääräpäistä vientivetoisuutta? Kotimaisen kysynnän elvytys, mutta mitä kautta?
  • Valtion elvytysrahojen vaikutuksista on Suomessa puhuttu vain karkealla makrotasolla. On tutkittava elvytysrahojen piilovaikutuksia, piilosisältöjä. Elvytysrahaa on suunnattu erityisesti rakentamiseen. Niinpä siellä putkahtelee elvytystukia hyödyntäviä pääomarahastoja, sijoitustuotteita, sopimusoligopoleja ym. Toimijoina on Taaleritehtaita, erityisrikkaiden (1 %) varallisuuksien hoitajia, tel-yhtiöitä, rakentajia, MedOne. Nykyinen kriisi alkoi USA:ssa asumisen ja rakentamisen finanssijohdannaisista. Kuinka ollakaan, Suomea elvytetään juuri niillä keinoilla, jotka kriisiin johtivat. Keynesiläisyys on tyhjentynyt sisällöistä ja yhteiskunnallisuudesta. Näin oppivainen ja sosiaalinen hallitus meillä on.
  • Tarvitaan syvempää sisältöanalyysiä siitä mitä ja miten on syytä elvyttää, ketkä ovat toimijoita. Voisivatko toimijoita olla laajemmin kansalaiset, kotitaloudet, suora kansanvalta. Pohdinnan voi aloittaa Arto Lahden kirjoituksesta.


Samasta aihepiiristä:
Luokitusyhtiöt
Lainakupla
Jan Rossi