Pikavertailu EuroThinkTankin ja UPIn Eurooppa-kirjoista

 

Olen lukenut rinnakkain ja vertaillen EuroThinkTankin kirjaa 'Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot' sekä UPIN kirjaa 'EU:n suunta - kuinka tiivis liitto'. Lukukokemus on opettava ja varoittava. Varoittava missä mielessä?

UPI asettaa kysymyksen yksisuuntaisesti: liittoutuminen EU:ssa tai eurossa etenee joka tapauksessa, kyse on vain vauhdista ja tiiviyden kulloisestakin asteesta. Tämän kertoo jo kirjan nimikin 'kuinka tiivis liitto*.

EuroThinkTank kysyy monipuolisemmin, vaihtoehtoja esille nostavasti, ilman ennakkoasenteita (ainakaan tiivistymisen suuntaan). Tämä kuvastaa akateemista tutkimustyyliä ja on kunniaksi heille. Tällaista tutkimusta Suomessa tarvitaan.

UPI on eduskunnan virasto, valtiollistettua tutkimusta. Parhaillaan valtio aikoo ryhtyä ohjaamaan tutkimusta poliittisesti yhä enemmän: eduskunta käsittelee juuri Akatemia-lakia, strateginen tutkimusneuvosto perustetaan Akatemian yhteyteen, valtioneuvosto määräisi tutkimuskysymykset. UPIn kirja 'EU:n suunta' on varoittava esimerkki mihin valtiollistettu tutkimus johtaa: tutkimuksen nuivettumiseen, yksisuuntaistumiseen, manipuloivaan sävyyn.

EuroThinkTank nostaa esiin seikkoja jotka kertovat EU:n ja Suomen EU-politiikan epädemokraattisista menettelytavoista koskien pankkiunionia, fiskaaliunionia, viranomaistettua valvontaa, EVM:n ulkoparlamentarismia ja muutakin. Hyvää työtä. Suomen EU-toimijat (Tiilikainen, Kumpula-Natri, Katainen ym) kehuvat alinomaa Suomen EU-politiikan esimerkillistä demokraattisuutta.

Miksi muuten UPI tekee tutkimusta Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen kanssa? Eikö UPIlle ole tarjolla muita kumppaneita, vaikkapa ihmisoikeusjuristit, demokratiatutkijat tai tämä EuroThinkTank?

Toki EuroThinkTankillekin voi esittää vastakysymyksen: onko hyvinvointi yhtä kuin tuotannon määrä? Onko potentiaalisen tuotannon häviö (euron takia tutkijain mukaan miinus 10 %) yhtä kuin hyvinvointitappio? Tämä on ekonomistien fakkiajattelua. Entä jos parempi totuus piileekin sanonnassa ’vähemmän krääsää’.

* * *

Yllä olevan kirjoitin kommentiksi Vesa Kanniaisen oheiseen blogiin. US näyttää valikoivan kommenttien julkaisua. Yllä oleva näyttäisi poistetun?

Tämä aihepiiri ansaitsisi laajemman kirjoituksen, mutta olkoon tämä nyt edes alkua.