Mitä Eksotessa ja Etelä-Karjalassa tapahtuu?

 

 

Eksotea (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) on tarjoiltu Sote-esikuvaksi koko maata myöten. Pientä aihetta siihen saattaa ollakin. Mutta nyt Lappeenrannasta kuuluu uutisia, jotka heittävät epäilyn varjon Eksoten uskottavuudelle.

Eksote on keskeyttänyt keskussairaalaurakan sekä ottanut rakennustyömaan ja siellä olevat rakennukset ja rakennustarvikkeet haltuunsa. Etäältä nähtynä on mahdoton tietää mikä on totuus. Etelä-Saimaa -lehden kahdesta uutisesta pääsee alkuun (linkit alla).

Samansukuista mutta moninverroin isompaa rakennustöiden venymistä tai kustannusten nousua on nähty muissakin rakennushankkeissa. Espoon metrossa rakentaminen viivästyi vuosilla ja kustannukset moninkertaistuivat mutta lopulta kaikki kuitattiin liikesalaisuuksien varjelulla, naureskelulla ja torvensoitannalla. Ei tainnut urakotsija vaihtua, ei myöskään metroyhtiön hallitus, toimitusjohtaja ehkä sentään.

Etelä-Saimaan uutisen yleisökommentit kannattaa lukea ja ne on pystyttävä kiistämään ellei niissä ole perää. Tässä pari kommenttia:

"Se nyt vaan valitettavasti on niin, että aivan liian usein tilaaja on se, joka määrää aikataulun missä ajassa työt on saatava tehtyä. Niissä aikatauluissa ei juuri ikinä oteta huomioon kuivumisaikoja, rakentamisessa vastaan tulevia yllätyksiä ja niistä johtuvia viivästyksiä jnejne. Rakennusalalla toimivat tietävät kuinka asiat rakennustyömailla menevät. Rakentamisesta ymmärtämättömät sen sijaan eivät ymmärrä yhtään miten tiukkoja aikatauluja asetetaan ja miten niissä pysyminen on mahdotonta, jos työt meinaa hoitaa hyvin. Valitettavasti aina löytyy urakoitsija, joka suostuu tilaajan naurettaviin aikatauluihin ja sitten, kun aikataulut eivät pidäkään niin syytetään urakoitsijaa. Tilaajat haluavat rakennukset valmiiksi nopeasti ja halvalla sen sijaan, että antaisivat pidemmät aikataulut ja näin työtkin saisi tehtyä kunnolla."

"Näinköhän on ollut rakennusurakoitsijalla edes mahdollisuuksia toimia. Nykyään niin helposti syytetään tekijää (joka on se suurelle kansalle melkein ainut näkyvä osa): Mutta valitettava tosi asia on ollut jo pidemmän aikaa rakennusurakoinnissa että kaikenlaiset rakennuttaja konsultit 'myyvät töitä' niin huonoin edellytyksin ja vaillinaisin suunnitelmin että urakat on menetettyjä jo ennenkuin kuokkaa edes maahan saadaan. Ja kun konsulttien puolesta jo hankevalmistelussa luvataan asiaa tuntemattomille tilaajille mahdottomat aikataulut eikä tekijöille saa sitten tekovaiheessa kuitenkaan oikeaan aikaan tarvittavia tietoja ja suunnitelmia, niin ei ole edes mahdollisuuksia urakoitsijoilla nykyään onnistuakaan. Ja konsultit vaan laskuttaa tilaajaa ilman vastuuta vaikka tietäisivätkin homman olevan huonossa jamassa... ei hyvää päivää tätä nykyrakentamista."

Todistustaakka taitaa olla Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä ja sen toimitusjohtaja Pentti Itkosella.

Etelä-Saimaan uutinen 5.12.2017 (urakan keskeytys)

Etelä-Saimaan uutinen 5.12.2017 (rakentajan näkemys)