Elvytys nostaa hinnat ja siirtää varallisuudet rikkaille

 

USA:ssa hinnat nousivat vuodessa 4 %, Suomessa 2,1 %. Neljän prosentin inflaatio on paljon. Entä kun Biden kylvää seuraavat biljoonansa. Nousu voi kiihtyä.

Hintojen nousu leviää Suomeen. Inflaation myötä tallettajilta jo vietiin 2 % hänen sitä tietämättään. Sekin on paljon ja jos näin jatkuu 5 tai 10 vuotta, ei talletuksista ole jäljellä juuri mitään. Tämä on ryöväystä.

Helsingissä asuntojen hinnat nousivat vuodessa 6 %. Puolen miljoonan asunnosta maksat tänään 30 000 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Ramsinrannassa asuntokohtaisen tonttiosuuden hinta on 115 000 – 142 000 euroa, Hämeenlinnassa 12 000 euroa. Vallilan Piilossa 92-neliöisen asunnon kuukausivastike on kahden vuoden lyhennysvapaan jälkeen yli 2000 euroa, siis kuukaudessa. Bensan hinta oli eilen 1,71. Vuosi tai pari sitten hinta lie ollut 1,40. Nousua 20 %.

Elvytyksen lopputulema on inflaatio ja sen myötä varallisuuksien uusjaot ihmisten välillä. Hintojen nousu on nykyajan merirosvousta. Häviäjiä ovat osattomat ja vähäosaiset. Voittaja on liikemiesluokka. Ihmiskunta jakautuu vastapuoliin.

Helsingissä röyhkein on kaupunki: se rahastaa ilman rajaa tyhjästä luotujen rakennusoikeuksien ja tonttien hinnalla. Niinpä kaupungin ylijäämäksi vuonna 2020 tuli 500 miljoonaa euroa. Se raha vietiin meiltä. Kuka maksaisi muutaman neliömetrin maapläntistä vähintään 115 000 euroa kaupungin kassaan? Tuomiokirkon kupeessa sijaitsevan asuntoyhtiön suurin menoerä on kaupungin perimä kiinteistövero, 30 % yhtiön kuluista. Samaan aikaan katu oven edessä on täynnä parakkeja ja katukiveys kuplii, varo sinkoilevia kiviä. Vihreät ehdottaa kiinteistöveron nostoa, se kun ei kuulemma kosketa pienituloisia, valistaa valtuuston puheenjohtaja Kivekäs.

Hinnannousun saa aina joku muu: rakentaja, kaupunki, pääomarahasto, sijoittajat. Hintojen nousu on jättimäinen varallisuuksien siirto osattomilta rikkaille. Hintojen nousu Saksassa 1920-luvulla johti lopulta miljoonien kuolemaan juoksuhaudoissa. Nyt edetään samaan suuntaan.

Mitä tekevät ”päättäjiksi” itseään kutsuvat? Elvyttävät, luovat paketteja, vipuja. Elvytystä hokee USA, Kiina, Eurooppa ja Suomi. Rahalta katoaa reaalinen perusta. Velka on pelkkää paperikirjausta ja kohta sekin pyyhitään yli. Pakettien läpiajo muuttuu mielivallaksi ja pakkovallaksi.

Euroopan keskuspankki on vuosien ajan tuskaillut kun ei saa inflaatiota käyntiin (tavoite 2 % vuodessa). EKP on kylvänyt tyhjästä luotua ‘rahaa’ Euroopan liikemiespiireille. Niillä ‘rahoilla’ rakennetaan jätkäsaaret, kalasatamat, gardenia, eliel. Oikeudeton raha piiloutuu pääomarahastoiksi, sijoitusrahastoiksi, taloyhtiölainoiksi, metsien ryöstöksi. Näennäisraha etsii seuraavia höynäytettäviä.

Eduskunnassa ei ‘elvytyksen’ kaikkia näkökulmia osata ajatella tai niistä vaietaan visusti. Mistä EU:n komissio haalii elvytyspaketin rahat? Sijoittajilta, vastaa Nordean Tuuli Koivu heleällä äänellä. Sijoittajille raha kiertynee EKP:n tyhjiöstä. 750 miljardista jokainen prosenttiyksikkö tuottaa korkotuloa sijoittajille 7,5 miljardia vuodessa. Montako Karibian risteilijää sillä ostat? Tuhansia. Jos sijoittajien saama korko on 3 %, on heidän korkotulonsa 22,5 miljardia vuodessa. Nyt mennään Karibialle, sanoisi Marin.

Maailmasta ollaan luomassa sijoittajien yksinvaltaa. On hyvä että keskustelu EUn ‘elvytyspaketista’ jatkuu eduskunnassa. Jatkukoon syksyyn tai juhannukseen tai talven yli.

EU:n elvytyspaketti on valtaisa varainsiirto sijoittajille ja muulle liikemiesluokalle.

USAssa elvytysrahaa jaetaan myös suoraan ihmisille. EKP, Draghi, Lagarde ja EU torjuvat tämän ja ohjaavat kaiken yritysten käyttöön, eli jätkäsaariin. Vaikka USAn taivasraha olisikin vastinetta eurooppalaiselle työttömyysrahalle, ero on silti periaatteessa merkittävä. Liikemiesluokan investointien sijaan etsittäisiin kansanomaisempia, omaehtoisempia, suoraa osallisuutta luovia toimintoja ja palautettaisiin hippunen demokratiaa maailmaan.

Elvytys johtaa luokkajakoon. Se jakaa ihmiset varallisuutta kasvattaviin ja varallisuutta menettäviin. Jako tapahtuu ihmisten tasolla, maiden sisällä, Euroopan sisällä.

Omaan kieleensä jumittuneet ekonomistit ovat nyt hiljaa. Talousviisaiden – Vihriälä, Holmström, Uusitalo, Korkman – vuodentakainen paperi pitää nyt lukea uudestaan. Mitä he sanoivat suhdanneajoituksesta?

Puhe ’vihreästä siirtymästä’ harhauttaa. Ohisalo esiintyy köyhyystutkijana mutta vaatii uusköyhyyttä tuottavaa elvytystä ja varallisuuksien uusjakoa.

Perussuomalaisten puhemylly on tervetullut, koska se näyttää että eurooppalaista pakkovaltaa ei pystytetä Marinin ja Macronin sormia napauttaen. Väki voi nousta vastarintaan.

Puhemylly antaa aikaa ja tilaa uusille kysymyksille. Mitä elvytetään, mitä ei? Kenellä on valta päättää mikä on oikeaa elvytystä? Mistä vaietaan? Mitä seuraa sosiaalisessa mielessä? Mitä ovat vaihtoehdot? Onko älyllinen ilmapiiri ja ns. tieteellinen tutkimus kaikkien asialla? Mitä pyrkimyksiä tiede ja tutkimus ajaa? Onko tiede ideologista? Millaista viisautta tarvitaan?

Onko nykyinen demokratiakäsitys hyvä? Jukka Tarkka hehkuttaa enemmistövaltaa demokratian ytimenä. Perussuomalaisten demokratiakäsitys on kaukaa menneisyydestä, hän sanoo facebook-sivullaan. Olisipa Jukka Tarkan oma demokratiakäsitys kauempaa menneisyydestä. Hänelle voinee suositella Pierre Rosanvallonin kirjaa Demokraattinen oikeutus. Siinä kerrotaan miten demokratia ymmärrettiin pari vuosisataa sitten ja kuinka se on nyt taantunut enemmistön pakkovallaksi. Sille tielle seis.

Jukka Tarkan facebook. Päivitys 12.5.2021.
Juhani Kahelin: Perustuslaki on kansan takuu enemmistövaltaa vastaan.

 

 

 

Oma taustoitukseni Uuden Suomen kommenttiosiossa

muuta keskustelua kirjoituksen pohjalta