EU taitaa oikeasti hajota

Ay-liikkeen ja EU:n suhde rakoilee. Mepit arvostelevat EU-parlamentin sivuuttamista talouskriisin hoidossa. - Nämä ovat otsikoita viime päivien lehdistä.

AY-liike on pettynyt EU:hun. EU on alkanut flirttailla liikaa bisnesmaailman kanssa. Eläkeikä, palkat ja työsuhdeasiat eivät kuulu EU:n toimivaltaan. EU:n komissio patistaa vähentämään työn verotusta eli toimii kuin kokoomus (ja vihreät) Suomessa. EU:n avulla tehdään sisäpolitiikkaa. Euroopan ay-liike voi nousta integraatiota vastaan. - Näin kertoo Turun Sanomat 3.3.

Lehtien mukaan EU-mepit arvostelevat Euroopan parlamentin sivuuttamista talouskriisin hoidossa. Vahvat jäsenmaat Saksa ja Ranska ovat alkaneet toimia omin päin. Kritiikkiä ovat esittäneet myös komission aiemmat puheenjohtajat Prodi ja Delors (ehkä osin eri syistä).

Eurooppa 2020 -strategiassa Euroopan johtajuus asetetaan Eurooppa-neuvostolle, siis valtioiden päämiehille sekä komissiolle. Parlamentille tarjotaan keskustelijan ja tiedottajan rooli, kansalaisille ei sitäkään. (aiheesta tarkemmin: Eurooppa 2020 -visio on nostettava vaalikeskusteluun.)

EU-rahastojen käyttötavat, tuetut hankkeet, palveludirektiivi, kilpailutuspakko ja moni muu asia on yhteiskuntapolitiikan ydintä, joka kierrätetään ja tuodaan sisäpolitiikkaan EU:n kautta.

Irlannin saamien lainojen korkoalennuksen epäillään olevan Euroopan oikeistopuolueiden tuki toinen toisilleen.

Kaiken kaikkiaan EU on ajautumassa monelta suunnalta kapenevan kannatuksen tielle ja yhä moninaisempiin umpikujiin. Kiehtovaa on pohtia nykyEU:n tulevien vaihtoehtojen sisältöä.

Oma mieliteemani on, että tuleva Eurooppa kaipaa olennaisesti kulttuurisempaa sisältöä kuin nykyinen. Akropoliin henkeä.

Seppo Oikkoselta poimin hyvän tiivistyksen: "Kapina EU:a vastaan on motivoitu ja perusteltu, koska EU on tosiasiassa ollut vain taloustoimijoiden ehdoilla toteunut talousjärjestely. Jos EU olisi alusta alkaen ottanut tehtäväkseen ne tehtävät, jotka kaikkien ihimisyhteisöjen täytyy ensisijassa täyttää ollakseen yhteisöinä oikeutettuja -- ja sellainen on esimerkiksi sosiaaliturvan takaaminen ja toteuttaminen -- silloin EU ei olisi sellaisessa demokratiavajeessa ja luottamuskriisissä jossa se nyt tosiasiassa on."

Ville Niinistö kirjoitti vihreiden blogissa, että vihreille EU on arvovalinta. Eivät taida vihreät olla ajan tasalla. Historian pölyyn jämähtänyt "arvoliberaalien" kerho.