"Ammatiltaan pelle" Sixten Korkmanin uskottavuus


"Voimme palata paljon suurempaan murheenkryyniin, Italiaan, jossa kansalaisten enemmistö päätti äänestää kahta puoluetta, joista yhden puheenjohtaja on ammatiltaan pelle ja toinen on sitä muuten vaan".

Noin sanoo Sixten Korkman.

Viiden tähden liikettä äänesti Italian vaaleissa joka neljäs.

Aiemmin Mario Monti nostettiin demokratian ohi Italian pääministeriksi. Korkmanin, muiden ekonomistien tai Sauli Niinistön ylistyksellä ei tuolloin ollut mitään rajaa. - Li Andersson, voisitkin alkaa tutkia myös tällaista demokratian halveksuntaa?
Mitä asioita Viiden tähden liike ajaa? Linkeistä alla olen poiminut muutaman.

Liike vastustaa kunnallisten vesilaitosten yksityistämistä. Juomavesi onkin yksi liikkeelle nimensä antaneista viidestä tähdestä. Muut ovat yksityisautoilua vähentävät liikenneratkaisut, kehitys, ympäristö sekä laajakaista kaikille.

Liike haluaa kaikille ilmaisen internetin, koululapsille tablettitietokoneita ja mittavan terveydenhuollon uudistuksen.
Liike sanoo tekevänsä pioneerityötä suoran demokratian puolesta, poistaa esteet kansalaisen ja valtion välistä.
Liikettä luonnehditaan sukupolvikapinaksi ja eliitin vastaiseksi kapinaksi. Ehdokkaat parlamenttivaaleihin liike asetti nettiäänestyksellä. Liikkeen kampanja perustui pitkälti Italian vanhan poliittisen eliitin etujen ja korruption vastustamiseen. Italialaisia toimittajia pidetään osana samaa eliittiä poliitikkojen kanssa.

Sisilian aluevaltuustossa grillolaiset ottavat 15 000 euron palkasta vastaan vain 2 500 euroa. Italian parlamentissa he ovat luvanneet tyytyä 5 000 euroon.

* * *

Eivätkö tuollaiset vaatimukset kuulosta demokratialiikkeltä? Talouskriisin alkujuureksi viiden tähden liike näkee kansalaisdemokratian heikkouden. Demokratian elvyttämisestä löytyvät myös lääkkeet talouden kriisiin. Yhteiskunta-analyysissään viiden tähden liike menee syvemmälle kuin ekonomisti Sixten Korkman on koskan päässyt.

Helsingin Sanomat sanoi pääkirjoituksessa 11.3., että "viiden tähden liike ei ole - kuten ei suomalainen vertailukohtansa perussuomalaisetkaan - oikeistolainen, mutta eipä se ole minkään muunkaanlainen".

Entä talletusvero - Sixten Korkman Ylen uutisen mukaan:

"Uusi elementti on se, että tallettajat menettävät rahojaan. Suurtallettajat menettävät 10 prosenttia talletuksistaan kertaveron kautta. Pienemmät 6,75 prosenttia. Se on uutta ja merkittävää. Minusta se on hyvä, mutta .. eikö tätä olisi voinut samalla toteuttaa vähän rankemmalla kädellä."

Siis jokainen pientallettajakin menettää vähintään 6,75 % talletuksestaan. Miten tällaiseen suhtauduttaisiin Suomessa?
Ihmisten varallisuudesta (talletuksista) napataan osa pois. Konfiskaatioksi vai miksi sellaista kutsutaan? Suomessa omaisuus on perustuslakisuojattu? Kyproksella jokainen pientallettajakin tai palkkatilin omistaja pääsee osalliseksi kuuluisasta sijoittajavastuusta. Miapetra Kumpula-Natri jätti tämän puolen asiasta mainitsematta (TV-uutiset 17.3.).

Suomessa oli varallisuusvero, se koski vain suuria omaisuuksia. Varakkaiden puolueet poistivat veron. Kypros-vero koskee myös pikkuvarakkaita ja varattomia. Suomessa varallisuusvero korvattiin kiinteistöverolla jonka maksajiksi saatiin köyhimmistä köyhimmätkin mm. vuokrien kautta. Kataisen hallitus iskenee kyntensä nyt juuri kiinteistöveroon.

Kyproksella parlamentti ei suostunut käsittelemään talletusveroa, ainakaan vielä. Saapa nähdä mitä tapahtuu.
Askel talletusveron suuntaan Kyproksella tai muualla merkinnee sitä että talletukset pankeista katoavat hetkessä, myös Suomessa. Onneksi olkoon, pankit.

Mikä olisi Viiden tähden suomalaisvastine?

Perussuomalaiset - jähmettynyt, kapeutunut, tosikkomaisen sisulaisuuden vanki. Vihreät - olisivat kerran voineet olla mutta eivät enää pitkään aikaan, herrastunut, eristäytynyt. Politiikka ja Eurooppa tarvitsee Racinen henkeä. Sekä sosiaalista syvyyttä.


Korkman - hätäpaketti riittää Kyproksen vaikeuksian taltuttamiseen. Yle 16.3.2013.
Tällainen on Beppe Grillon Viisi tähteä -liike. Verkkolehti 17.3.2013.
Italialaisten protesti satoi Viiden tähden liikkeen laariin. Yle 25.2.2013.
Beppe Grillos antics may yet shake the whole European system. The Guardian 25.2.2013.
We need a surreal fantasy like Beppe Grillo to rescue Italy, says Nobel-winning playwright Dario Fo. The Observer 2.3.2013.
What Grillo vote says about modern politics. The Guardian 27.2.2013.
Talousvaivat eivät nosta äärioikeistoa. HS 11.3.2013.
Yle, Eurooppalaisia puheenvuoroja: Grillon viiden tähden liike.